Європейський фонд миру поповнили на €5 млрд - для України

20:26 13 березня 2024 р.

Фото до новини

Кошти підуть на спільні закупівлі зброї для України і навчання її військових. Українська армія відчуває зараз снарядний голод.

Посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення про поповнення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю. Про це повідомили у Раді Євросоюзу, передає кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі, пише DailyLviv.com.

Кошти підуть на спільні закупівлі зброї для України і навчання її військових, вони мають зробити військову допомогу більш структурованою й передбачуваною.

«Військова підтримка України в рамках виділеної суми має й надалі обумовлюватися мінливими потребами Збройних Сил України, з прагненням максимізувати додану цінність ЄС та доповнювати двосторонні зусилля», – йдеться у документі про рішення, який є у розпорядженні Радіо Свобода.

Нові умови передбачають збільшення використання спільних закупівель у європейської оборонної промисловості та Норвегії. Раніше у Єврокомісії повідомляли, що 80% коштів, які блок витратив на військову допомогу Україні, були використані за межами Євросоюзу, переважно у США.

Водночас на час перехідного періоду рішення дозволяє «гнучкість у ланцюгах постачання, які можуть включати операторів, виробництво яких здійснюється за межами Євросоюзу».

У січні офіс Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

Читайте також: Нова допомога від США дасть Україні можливість почати наступ наприкінці 2024 року

У лютому український президент констатував, що Україні було надано лише 30% від обіцяного Євросоюзом мільйона снарядів.

За даними джерел телеканалу CNN, Росія виробляє майже втричі більше артилерійських снарядів, ніж Сполучені Штати та інші країни Заходу можуть постачати Україні. Москва виробляє за місяць 250 тисяч артилерійських снарядів, західні країни можуть виробляти для України 100 тисяч.

Українська армія, за повідомленнями кількох джерел, відчуває зараз снарядний голод. За цими даними, Росія використовує за день близько 10 тисяч снарядів, Україна – близько двох тисяч.

Нагадаємо, раніше Посли Європейського Союзу погодили пропозицію щодо використання надприбутків з російських заморожених активів для підтримки України. Гроші планують надати на відновлення України. Доходи зі заморожених у Європейському Союзі російських активів становитимуть до €3 мільярдів на рік або €15 мільярдів в період з 2023 до 2027 року.

Додамо, лідери Європейського союзу 1 лютого під час саміту схвалили надання для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів