ЄС готовий підписати угоду про асоціацію з ним України й без звільнення Тимошенко, – «Rzeczpospolita»

20:12 4 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: sq.com.ua

«Янукович не мусить того робити, тим паче, що все вказує на відсутність тепер у Брюсселя такої умови; як виглядає, він її вже не висуває».

Варшавський часопис «Rzeczpospolita» оприлюднив сьогодні, 4 листопада, міркування експертів, котрі вважають, що Брюссель «готовий підписати угоду про асоціацію з Україною без помилування владою Києва Юлії Тимошенко». Західні експерти вважають також, що заклик очолюваної Квасневським і Коксом місії Європарламенту в Україні до українських народних депутатів ухвалити закон про лікування в’язнів за кордоном та про звільнення Юлії Тимошенко (проект незалежного депутата Анжеліки Лабунської) не матиме результату.

Цей проект закону, на думку аналітиків, не пройде у Верховній Раді тому, що більшість у ній – за правлячою «Партією регіонів». Хоч, як зауважив заступник директора варшавського Центру східних досліджень, Адам Ебергардт, «страхи Януковича щодо повернення Тимошенко у велику політику і його небажання, через це, звільнити її з ув’язнення – марні».

Експерт зазначає з цього приводу: «Янукович не мусить того робити, тим паче, що все вказує на відсутність тепер у Брюсселя такої умови; як виглядає, він її вже не висуває». 

Ебергардт вважає також: «Для Януковича було б ідеальним вирішенням проблеми, якби руками опозиції провалити закон про звільнення Тимошенко, підписати угоду з ЄС, а Юлія Тимошенко залишилася б у в’язниці».

«Rzeczpospolita» додає: «Місія Квасневського-Кокса очікуватиме в Києві рішення сесії Верховної Ради 5-7 листопада, де, як вважають експерти, немає впевненості в ухваленні законопроекту Анжеліки Лабунської без змін, що дозволяло б виїзд Тимошенко до Німеччини на лікування та дострокове звільнення її з ув’язнення».

Але оскільки, як пише варшавський часопис, «проблем із звільненням Тимошенко занадто багато», то «можливе ухвалення закону про виїзд колишнього прем’єра до Німеччини на лікування з обов’язком її повернення до Харкова, для закінчення терміну свого ув’язнення, в кайданках, не буде схвалене ані самою Тимошенко, ані Німеччиною». Тим часом, додає видання, остаточне визначення позиції Брюсселя щодо угоди з Україною планується вже на 21 листопада.

Як повідомляв «ЩЛ», законопроекти про лікування ув’язнених обіцяють розглянути у Верховній Раді завтра або в четвер, однак «регіонали» не хочуть випускати Тимошенко за кордон – зірвали засідання парламентського комітету з цього приводу й посилаються на новий судовий процес проти екс-прем’єра, ініційований сьогодні в США, а в Адміністрації Президента допускають зрив домовленостей з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів