У батальйоні «Айдар» розповіли про подробиці засідки, в яку потрапили його бійці й десантники зі Львова

09:00 11 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 112.ua

На сторінці 24-го батальйону територіальної оборони в соцмережі повідомляється в четвер: «Враховуючи, що в цьому бою брало участь декілька десятків бійців 80-ї (окремої аеромобільної зі Львова. – «ЩЛ») бригади й більше 20 бійців батальйону «Айдар», ми віримо, що якась кількість бійців живі, пішли в «зеленку» або були захоплені в полон».

24-й батальйону територіальної оборони «Айдар» інформує сьогодні, 11 вересня, в повідомленні «Про бій 5 вересня 2014 року на ділянці Металіст- Щастя»:

«Групі Термінатора батальйону «Айдар» було поставлене завдання висунутися на блок-пост в районі повороту на Стукалову Балку траси м. Щастя – с. Металліст і дочекатися там танкістів і десантників. Одночасно з підходом танків і БТР-ів десанту почався артобстріл з боку Луганська, який тривав 1,5 години.

Термінатор наказав вивести машину і відігнати на 500 метрів в лісосмугу («зеленку»).  Група Термінатора й група Грізлі, яка повернулася з Стукалової балки, сіли у вантажівку, що виїжджала в бік м. Щастя. У машині було 12 осіб першої групи і одинадцять бійців – другої. 

Проїхавши поворот на Цвітні Піски, через 1-1,5 км вони під'їхали до блок-посту, на якому майорів український прапор. Термінатор як командир групи вийшов з машини і підійшов до постового.

На запитання постового: «Хто такі?» відповів «Ми – Айдар». «Айдар!», – крикнув постовий і одночасно весь блок-пост відкрив вогонь по машині наших бійців.

Інші бійці стали вискакувати з вантажівки. Кузов вибухнув і спалахнув через прострелений бензобаа і детонуючі боєприпаси.

Багато бійців було поранено та отримали опіки. Вони йшли в «зеленку» й поле соняшників. Позаду лунали поодинокі постріли – звуки зачистки, очевидно, що люди з блок-посту добивали поранених. 

Один з наших поранених бійців дістався до бійців 80-ї бригади, які колоною йшли з Металіста, і розповів їм про все це. 

Десантники рвонули на допомогу айдарівцям, влетіли на блок-пост, вступили в бій. Бійці 80-ки підбили танк і БТР противника, зруйнували споруди блок-посту, проїхавши по ньому, і пройшли далі, в напрямку м.Щастя. 

Через 2 години починалося оголошене перемир'я».

Ця розповідь була написана на основі свідчень двох бійців «Айдару», які вижили після засідки бойовиків. Батальйон «Айдар» упродовж трьох днів не надавав жодних подробиць інциденту, адже йшли переговори щодо видачу їм тіл загиблих бійців та полонених. Тіла згодом віддали, однак переговорників залишили у себе. 

«Однією з тих, хто домовлявся про обмін, була медпрацівник батальйону Борисенко Тетяна Григорівна (мама Таня). Бойовики виставили умовою обміну повернення тіла їх загиблого, якого вони називали майором. Це було зроблено. 

Декілька разів вони змінювали умови обміну.  Тільки вранці 8 вересня наших бійців допустили забрати тіла загиблих, але відмовившись віддавати полонених.

Маму Таню й священика, який також прийшов до терористів як парламентер від батальйону, вони обіцяли передати лише представникам Червоного Хреста або ОБСЄ. Однак, ані ввечері 8 вересня, ані в наступні дні цього так і не відбулося. За наявною у нас інформацією, вони були вивезені в Луганськ».

Тіла наших загиблих бійців були передані нам в жахливому стані і до цих пір проходять процедуру впізнання. Бійці батальйону, які їздили за ними розповіли, що багато тіл лежали в лісосмузі або на траві, але зі слідами обгорання навколо, у декількох тіл були розпороті животи.

Мабуть, вогнем ці нелюди намагалися приховати, що глумилися над полеглими. На місці бою і блок-поста нашими бійцями були зібрані абсолютно всі знайдені останки. 

Судово-медична експертиза встановила, що були привезені останки 33 осіб.  Враховуючи, що в цьому бою брало участь кілька десятків бійців 80-ї бригади і більше 20 бійців батальйону «Айдар», ми віримо, що якась кількість бійців живі, пішли в «зеленку» або були захоплені в полон. 

Двоє наших бійців – Олексій Бегеда і Дмитро Грозовский – були поранені й добиралися до своїх різними шляхами. Зараз вони обидва в госпіталя.

Із бійців «Айдару» на сьогодні упізнано як загиблі: 

1) Атаманчук Андрій Вікторович (Отаман), 1979 р.н 

2) Богуш Андрій Васильович, 1977 р.н. 

3) Вишневський Олег Анатолійович (Вишня), 1978 р.н, 

4) Коломієць Федір Федорович, 1981 р.н., 

5) Юркевич Андрій Михайлович (Грізлі), 1982 р.н.».

Про це повідомляється у четвер на сторінці 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар»  в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів