Баканов - друг, але Україна - дорожча

13:10 19 липня 2022 р.

Фото до новини

Верховна Рада схвалила подання президента Володимира Зеленського на звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

У неділю президент Володимир Зеленський усунув з посади свого друга дитинства Івана Баканова, пише Dailylviv.com.

Баканова відсторонили за статтею 47 дисциплінарного статуту збройних сил про "невиконання службових обов'язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків".

Згодом Зеленський у своєму зверненні пояснив, що таке його рішення виникло через колабораціонізм підлеглих Баканова і генпрокурорки Ірини Венедіктової, яку також президент у неділю відсторонив від виконання обов'язків.

Зеленський при цьому згадав про 651 кримінальне провадження про державну зраду і колабораційну діяльність працівників прокуратури та інших правоохоронних органів. За його даними, 60 працівників прокуратури і СБУ залишилися на окупованій території і працюють з росіянами проти України.

У неділю, коли президент усунув з посади Івана Баканова, стало відомо, що Державне бюро розслідувань затримало колишнього очільника одного кримського управління СБУ Олега Кулініча. Його підозрюють у державній зраді і роботі на Росію. 

"Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь", - заявив Володимир Зеленський.

Парламент підтримав президента.

Нагадаємо, що Іван Баканов - друг з дитинства Володимира Зеленського. 

Івана Баканова призначили головою СБУ у серпні 2019 року після того, як Зеленський і його партійна фракція "Слуги народу" прийшли до влади.

Зеленський і Баканов разом працювали у студії "Студії "Квартал 95". Під час передвиборчої кампанії Баканов керував штабом Зеленського, також він очолював партію "Слуга народу".

Іван Баканов має юридичну освіту. Його дружина Оксана мала російське громадянство.

Перед голосуванням за свою відставку Баканов оприлюднив прощальну заяву.

Він заявив, що результат його роботи "не залежить від будь-яких суб'єктивних оцінок. Політичних інтриг та інших передумов".

"Ми займалися справами, а не піаром", - заявив він.

Зеленський назвав, кого треба призначити керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (відео)

Немає часу займатися зрадниками: Президент позбавив звань двох генералів

Президент призначив в.о. голови СБУ

Вирішується питання про звільнення 28-ми посадових осіб СБУ, - Зеленський

Комісія проголосувала за голову Спеціалізованої антикрупційної прокуратури: кого затвердили

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів