Байден уперше розповів про історичну телефонну розмову з Зеленським рік тому

13:27 20 лютого 2023 р.

Фото до новини

Була пізня ніч у Вашингтоні та ранній ранок у Києві.

Президент США Джо Байден у понеділок із Києва заявив, що через рік після вторгнення в Україну «загарбницька війна Путіна зазнає краху», інформує CNN, пише Dailylviv.com.

«Путін вважав Україну слабкою, а Захід розділеним», — сказав Байден, стоячи поруч з Президентом України Володимиром Зеленським. «Він думав, що зможе пережити нас. Я не думаю, що він зараз про це думає».

«Він просто помилявся», - сказав Байден про Путіна. «Через рік докази є прямо тут, у цій кімнаті. Ми стоїмо тут разом».

Візит Байдена в Україну, його перший після вторгнення, був дуже символічним моментом, який мав продемонструвати постійну підтримку США країні та її народу.

Він згадав початок війни, коли світ з тривогою спостерігав за нарощуванням російських військ вздовж українського кордону.

У своїй промові Байден згадав, як вони з Зеленським спілкувалися телефоном, коли «російські літаки були в повітрі, а танки йшли через ваш кордон».

«Ви сказали мені, що чуєте вибухи на задньому плані», — сказав Байден. «Я ніколи цього не забуду».

«Світ мав змінитися», — сказав він, нагадавши про те, про що Зеленський просив його зробити під час телефонної розмови: «Зберіть лідерів світу. Попросіть їх підтримати Україну».

«Ви сказали, що не знаєте, коли ми знову зможемо поговорити. Тієї темної ночі рік тому світ буквально готувався до падіння Києва», – сказав Байден. «Можливо, навіть кінець України».

«Через рік Київ стоїть. І Україна стоїть. Демократія стоїть", - заявив він. «Американці підтримують вас, і світ підтримує вас».

Байден заявив, що Київ «захопив частину мого серця».

Таємний візит Байдена до Києва: як готували - NYT

Зеленський привітав Байдена в Києві (відео)

Президент США Джо Байден прибув до Києва (відео)

Кулеба не поїхав до Брюсселю через прибуття в Київ високих іноземних гостей

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів