Амністія торкнеться не усіх протестувальників

14:06 24 грудня 2013 р.

Фото до новини

Правозахисник попереджає, що «вони вважатимуться раніше несудженими, якщо такими будуть рішення судів».

Голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров зауважив, що закон про недопущення покарання учасників подій, які сталися при проведенні й розгоні євромайдану, «має свої тонкощі». Зокрема правозахисник попереджає:

«Що стосується даної амністії, вона свого роду унікальна. Це якийсь крок назустріч з боку влади, але з іншого боку дана амністія не стосуватиметься всіх учасником евромайдана. Закон про амністію не звільняє від відповідальності осіб, які підозрюються у скоєнні тяжких злочинів (загроза життю, насильство, жорстокість ). Окремі учасники евромайдана не потраплять під амністію, але 99 % потрапляють під цю амністію, і вони вважатимуться раніше несудженими, якщо такими будуть рішення судів».

Водночас, Едуард Багіров роз'яснив, що, за законом, якщо громадянина амністовано, то він не підпадає під амністію впродовж десяти років. «Якщо є чітко визначені межі часу, тобто не можна амністію продовжити на день пізніше, і якщо будуть якісь провокації, учасники будуть затримані як порушники, то у відношенні до них можуть бути більш жорсткі санкції», – додав правозахисник.

Утім, Едуард Багіров сумнівається, що влада піде на арешт або затримання опозиційних депутатів : «По-перше, необхідна згода Верховної Ради. А у нас дуже часто змінюється опозиція з владою. І всі чудово розуміють, що в 2015 році влада може бути опозицією, потім самі будуть об'єктами переслідування. Тому страх за свою шкуру, швидше за все, їх зупинить».

Усе це правохахисник Едуард Багіров розповів у вівторок в ефірі радіостанції «Голос Столиці».

Як інформував «Щоденний Львів», СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом спроби захоплення влади, МВС складає списки євромайданівців, «регіоналка» погрожує за виступи на мітингах ув’язненнями, а голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук зауважив, що закон про амністію протестувальникам не передбачає можливостей його реалізації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів