21 листопада у Львові відзначають День Гідності та Свободи України

10:34 21 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбудуться екуменічна молитва й віче.

«Упродовж 21 листопада на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку відбудеться акція «Спогад та поступ», – повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі обласної державної адміністрації, де також поінформували:

«Також у цей день запланований автопробіг вулицями м. Львова з нагоди другої річниці початку Революції Гідності та акція «Україна – це Європа». У суботу, 21 листопада, о 10.30 відбудеться також покладання квітів та запалення лампадок на могилах осіб, що загинули під час Революції Гідності, генерала Сергія Кульчицького та борців за волю України на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища. Опісля буде проведено чин панахиди.

О 12.00-14.00 запланована Панельна дискусія «730 днів – від Євромайдану до реформ» у Музеї визвольної боротьби на вулиці Лисенка (№23 а). О 14.30 відбудеться «Молитовний Майдан» – спільна екуменічна молитва перед пам’ятником Тарасові Шевченку на проспекті Свободи) .

Опісля о 14.45 там розпочнеться віче з нагоди Дня Гідності та Свободи, другої річниці початку Революції Гідності, яке відбудеться за участі керівництва області, представників громадськості, учасників Революції Гідності. Заплановано також висадження саджанця дуба на площі навпроти пам’ятника Тарасові Шевченкові.

У неділю, 22 листопада, о 14.00 на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку розпочнеться Мистецька виставка «Художник на Майдані: минуле і сьогодення». О 18.00 у Музеї визвольної боротьби на вулиці Лисенка (№23а) відбудеться благодійна вистава-вербатім «Кордон».

Окрім цього, упродовж 21-22 листопада на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку працюватиме «Пошта Майдану».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили «Щоденному Львову»:

«У суботу, 21 листопада, у Львові відзначатимуть День Гідності та Свободи. З цієї нагоди відбудеться ряд заходів. Зокрема, біля пам’ятника Тарасові Шевченку у центрі Львова духівники різних конфесій міста та усі небайдужі львів’яни зберуться на спільну екуменічну молитву – «Молитовний Майдан». Початок – о 14.30.

Начальник управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко зазначив: «Символічно, що саме у День вшанування святого Архистратига Михаїла – очільника війська Божого, розпочиналися наші змагання за відстоювання своїх громадянських прав та людської гідності. Цей день став для нас символом незламності духу.

Тож найперше потрібно молитовно вшанувати усіх, хто став прикладом справжніх борців за незалежність, хто відкрито відстоював свою позицію і цінності та пожертвував власним життям задля нашого майбутнього. Під час Революції Гідності представники усіх конфесій постійно душпастирювали та єднали свої сили, щоб підтримати дух мітингувальників, спільно молилися зі сцени Євромайдану. Тож і сьогодні, у другу річницю революції, стануть до спільної молитви, щоб просити в Бога миру та кращого майбутнього».

Після молитви заплановане всенародне віче. Також у цей день на місці львівського Євромайдану буде розташований намет, у якому триватиме акція «Спогад та поступ». План заходів визначено робочою групою, до якої входять активісти львівського Євромайдану, Громадський сектор, Комітет Майдану Львівщини, студентські організації, представники міської та обласної рад і низка громадських формувань».

У прес-службі міської ради повідомили також «Щоденному Львову»%

«21 листопада український народ відзначатиме День Гідності та Свободи. Це свято в Україні відзначається 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Ця дата встановлена, згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

Кульмінацією революції, що розпочалася на київському Майдані Незалежності 21 листопада 2013 року, стали криваві події 18-20 лютого 2014 року, під час яких віддали життя за майбутнє України Герої Небесної Сотні. Одним із учасників тодішніх неспокійних подій був працівник управління соціального захисту Львівської міської ради Галамай Василь Ярославович (заступник завідувача Галицького відділення допомоги вдома).

Разом із іншими учасниками революції він відстоював ідеї цілісності та євроінтеграції на Майдані, був поранений та не зрадив своїх переконань. Заступник завідувача Галицького відділення соціальної допомоги вдома Львівського міського територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Василь Галамай розповів:

«До Києва спонукала поїхати небайдужість до подій в нашій країні. Я не міг стояти осторонь і чекати доти, поки хтось прийде і зробить все за мене. Мабуть, таке сильне почуття небайдужості передалось мені від прадіда Василя, на честь якого мене і назвали. 

Він був справжнім патріотом і гідною для наслідування людиною. Він брав участь у війні і боровся з окупантами. Під час Другої Світової був важко поранений. Але це його не зупинило. За життя прадід був неодноразово нагороджений медалями за мужність. Він став моїм особистим прикладом для наслідування. 

Пам'ятаю, як опинився у вирі тих подій. В ті миті відчував себе на своєму місці, розумів, що знаходжусь саме там, де маю бути. Коли мене поранили, не зміг одразу усвідомити, наскільки все серйозно.

Пам'ятаю, що біль був нестерпним, а я увесь час залишався при тямі. Лежачи там, на землі, автоматично потягнувся рукою до кишені, де лежало фото донечки та реліквія з Ватикану. Дивлячись на фото дитини, розумів що маю жити.

Після пережитого на Майдані хочу побажати хлопцям, які воюють на Сході, сили і віри. Як казав Тарас Шевченко: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає». Додати тут більше нічого».

Своєю чергою, виконувач обов’язків начальника управління соціального захисту Ігор Кобрин зазначив: «Основною рушійною силою на Майдані стали молоді люди. Молодь та студенти за кілька місяців Майдану подорослішали на кілька років. Серед них були і працівники нашого управління. Ми пишаємось ними. Революція Гідності, без сумніву, змінила країну. Але вона змінила і кожного з нас».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів