Україна надала ₴463 млн на вивчення пінгвінів. На що підуть гроші

13:54 27 травня 2024 р.

Фото до новини

З бюджету України надано понад $11 млн (463 млн грн) для науково-дослідних робіт українських арктичних експедицій.

Про це є інформація на тендері в Прозорро, пише DailyLviv.com.

 463 млн грн планують витратити на:

  • закупівлю матеріально-технічних засобів;
  • пально-мастильних матеріалів для антарктичної станціі;
  • продуктів харчування для учасників антарктичних експедицій та української антарктичної станціі «Академiк Вернадський»;
  • на забезпечення доставлення на судно учасників українських антарктичних експедицій тощо.

Перемогу у тендері, який відбувся 26 квітня, здобула естонська компанія WINOT OU.

Читайте також: Полярники розгорнули в Антарктиді прапор Львівщини

Серед продуктів, які замовляють для учасників експедиції, є 28 кілограмів восьминогів, 118 кг філе лосося і 140 кг – стейку лосося, 5040 курячих яєць, 168 пляшок червоного вина, 112 – білого, 4 кілограми ікри тощо.

«Національний арктичний науковий центр» очолює український науковець, ексзаступник командира взводу у 24-му БТО «Айдар» Євген Дикий. У себе в Facebook він спробував пояснити, чому під час війни держава виділяє шалені гроші на експедицію.

Зокрема, у своєму дописі він розрахував кількість вина та солодощів на кожного члена експедиції, заявивши, що виходить всього лише по «45 грамів на людину на день». Але основний його аргумент – заборона використовувати західну допомогу на воєнні потреби.

«Ну от ніяк їх не можна пустити ні на дрони, ні на доплати бійцям, ні навіть на копання фортифікацій. Ця заборона така ж фундаментальна, як вимога союзників не бити їхньою зброєю по рашці. Нам може це не подобатись, але то умова, за якої ці кошти нам надаються», – написав Дикий.

Науковець додав, що кошти можна було б, наприклад, скерувати на зарплати вчителям, але, за його словами, доплата вийшла з мізерною – усього по $3 на місяць.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів