У Львові вперше в Україні апробують модель державно-приватного університету

17:56 27 червня 2019 р.

Фото до новини

Ініціативна група викладачів та юристів Університету банківської справи подала на розгляд Міністерства освіти та науки України пакет документів про проведення Україні експерименту зі створення першого закладу вищої освіти на засадах державно-приватного партнерства.


Відео: Львівський пресклуб

Про це сьогодні, 27 червня, під час пресконференції на тему: “У Львові вперше в Україні готують пілотну модель державно-приватного університету. Перші кроки: створено науково-дослідний HUB та інноваційну ІТ -лабораторію”, яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомила ректор державного вищого навчального закладу "Університет банківської справи" Анжела Кузнєцова.

- Ідея виникла давно. В законі про вищу освіту прописана така форма організації вищої освіти, як державно-приватний університет. Але на сьогодні в Україні аналогів немає.  Всі державні заклади прив’язані до бюджетної моделі фінансування. І перше завдання топ-менеджера університету – знайти фінансування, аби заклад гідно працював. Міністерство не може покрити всіх витрат на утримання та технічне оснащення університетів. Відтак ми для себе визначили, що це можна зробити тільки через державно-приватне партнерство, - розповідає Анжела Кузнєцова.

Просто кажучи, студенти-бюджетники, отримуватимуть усе, що їм належить і що гарантує держава. Але, крім того, в університет зайдуть приватні інвестиції. 

- Це може бути через пул підприємців. Це може бути через грантові кошти міжнародних організацій. Але це має бути бюджет, через який університет буде провадити гідну та потрібну наукову діяльність. А також вирішувати свої інвестиційні програми таа створювати потужні мотиваційні програми для обдарованих студентів, - пояснила Анжела Кузнєцова.

За її словами, це – науково-освітній проект, потужний конгломерат освіти та бізнесу. 

- У нас є спільні видання, спільні монографії. Ми проводимо спільні моніторингові дослідження, спільні заходи та конференції. Робота бізнес-школи, підготовка студентів. Ми успішно реалізували проект «Стань успішним в Україні», де молоді люди готували свої бізнес-плани. Ці плани оцінювали бізнесмени з великим досвідом. І ці бізнесмени ставали менторами для молоді, - каже ректор державного вищого навчального закладу "Університет банківської справи" Анжела Кузнєцова.

Одним з таких бізнес-партнерів УБС у пілотному проекті стала компанія “АйК`ю Холдинг” (IQholding), яку очолює Андрій Якимів. 

- З 2017 року наша компанія шукала локацію для реалізації проекту – створення креативного простору для дослідницької роботи. Ми маємо на сьогодні структуру коворкінгових центрів, майданчиків для проведення різних заходів. Але свою увагу ми зосереджували саме у дослідницькому напрямку. У нас були певні ідеї, університет мав певне бачення цього. Ми підготували проект, провели презентації та зробили публічний захист на вченій раді Університету банківської справи. Та на початку 2018 року підійшли до реалізації проекту. Зараз ми здійснюємо наукові дослідження, робимо наукові видання, організовуємо спільні освітні заходи. Перші фіналісти проекту «Стань успішним в Україні» разом зі своїми менторами розпочали реалізовувати свої ідеї, - розповів Андрій Якимів про те, як приватний бізнес може співпрацювати з державним університетом.  

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що вже була проведена велика співпраця ІQ-холдінгу та Університету банківської справи. 

- У Львові є близько 150 тисяч студентів. І це – величезна енергія, яку треба максимально задіяти в розвиток міста. Кілька років тому до Львова приїжджав один з власників однієї з найбільших ІТ-компаній в Європі. Він спитався нас: «Кого ви 20 років тому навчали і кого зараз навчаєте? І яка різницями між цими спеціальностями?» Тобто, світ дуже швидко змінюється. І потребу у спеціалістах потрібен визначати ринок та підприємці. Тому та модель, яка сьогодні презентується, це є взаємозалежність. Умовно кажучи, бізнес каже: «Ми сьогодні потребуємо менеджерів з міжнародних проектів або з еко-менеджерства». І тоді студент вже з першого курсу розуміє - де він буде працювати. Університет задоволений, що випускник має якісне місце праці, а компанія готує тих, кого їм потрібно, - каже Андрій Москаленко. 

Досі, за його словами, компанії змушені були донавчати випускників вишів, аби вони набули потрібних навичок. Тепер студентів навчатимуть потрібним навичкам з першого курсу. 

Ректор державного вищого навчального закладу "Університет банківської справи" Анжела Кузнєцова підтвердила, що цьогорічних абітурієнтів уже під час вступної компанії орієнтують на майбутнє працевлаштування. Також, за її словами, пілотний проект поширюється і на всі філії Університету банківської справи у Львові, Києві, Харкові та Черкасах. 

- Зараз в міністерстві розглядають наші документи з відкриття та впровадження експерименту на 5 років. І за ці 5 років ми маємо створити всі нормативні акти. Тому що жодного нормативного акту та закону, крім однієї статті в Законі про освіту в галузі державно-приватного партнерства, в освіті ще немає, - зазначає Анжела Кузнєцова.

За її словами, Університет банківської справи готовий до різних форм співпраці. Так, він вже має досвід надання дуальної освіти студентам-працівникам Приватбанку. Вони отримали доступ до навчальних програм та мали можливість консультуватися з викладачами в режимі онлайн 24 години на добу. Цього року ці працівники банку вже отримали документи про освіту.  

Для розширення науково-прикладних можливостей у ДПП з УБС компанія IQ-holding почала співпрацю з відомою ІТ компанією N-іX.

- У квітні ми підписали договір про співпрацю щодо реалізації першого етапу науково-дослідного практичного проекту – інноваційної лабораторії з захисту інформації. До проекту ми плануємо залучити понад сто учасників. Також ми маємо намір підписати угоди з іншими ІТ-компаніями в інших дослідницьких сферах, - розповів Андрій Якимів. 

Довідка.

Закон про державно-приватне партнерство в Україні прийнятий ще у 2001 році. За даними центральних та місцевих органів влади в Україні станом на 1 січня 2019, на засадах державно-приватного партнерства укладено 189 договорів. Реалізується з них лише 58. З них у Львівській області – два. Державно-приватний навчальний заклад стане першим в Україні. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів