У Львові розповіли, як епідемія коронавірусу вплинула на роботу приватних дитсадків

19:57 2 вересня 2020 р.

Фото до новини


Фото: Львівський пресклуб

Приватним дитячим садочкам в умовах карантину працювати не вигідно, тому навряд чи підприємці наважаться відкривати нові дошкільні навчальні заклади у такий період. Цей, здавалося б, очевидний факт насправді може стати проблемою для міста


Відео: Львівський пресклуб

Адже комунальні заклади не в стані прийняти всіх дітей, і для багатьох батьків власне приватний садочок став виходом із ситуації. Рано чи пізно епідемія піде на спад, тому розвивати такі заклади потрібно, пише DailyLviv.

Про це на засіданні «Робота дитячих садків в умовах карантину. Профілактика ризиків» у Львівському пресклубі» розповіла Наталія Заяць, засновниця дитячого навчального центру «Майстерня знань».

- Ми стали своєрідними конкурентами для комунальних закладів, –зазначила вона. –  Ми задаємо тон, використовуючи різні сучасні методики. В групах у нас - по 10 діток, тут є вихователь і помічник. Орієнтовно за місяць батьки сплачують по 6 – 6,5 тис.грн, що дає змогу платити вищу зарплату педагогам, ніж в комунальних закладах. Але в умовах карантину, коли довелося перейти на дистанційне навчання, стало дуже важко.

Вона наголосила, що запроваджувати свої правила роботи на карантині приватні дошкільні навчальні установи не можуть, а тому працюють в тих самих умовах, що й комунальні. От тільки фінансування, звісно ж, не отримують.

- Кожен ліцензований навчальний заклад керується постановою Кабміну, інструкціями МОЗ, рішенням управління освіти ЛМР. Ми не можемо нічого порушувати, – наголосила керівниця «Майстерні знань».

За словами Наталії Заяць, у приватних садках функціонують прогулянкові групи, куди дитину можна привести на 4 години. Вона пояснила, що дистанційне навчання дошкільнят, до якого, можливо, хтось і ставиться скептично, насправді виявилось корисним для дітей:

- Зрозумійте, що в дитячому садку дитина не просто перебуває, допоки мама на роботі. Її там вчать, вона здобуває певні навички. І кожен педагог знає, що 70% інтелекту людини формується у дошкільному віці. Так, ми організовували навчання перед монітором, коли мама сідала біля дитини, а наш педагог проводив заняття. І ось результат: якщо раптом доведеться перейти на дистанційне навчання в 1 класі, наші дітки вже знають, як користуватись ZOOM, як спілкуватися онлайн із вчителем. Це не буде стресом. Невідомо, скільки часу триватиме ситуація із коронавірусом, треба бути готовими пристосовуватись до нових реалій.

Наталія Заяць висловила сподівання, що у Львові нарешті запрацює програма «Гроші за дитиною», яка стала би помічною як для малого бізнесу, так і для батьків:

- Ми неодноразово зверталися до органів державноїі місцевої влади з таким проханням, писали листи. Наразі результату немає. Але це була би чесна конкуренція. А ще суттєве полегшення: батьки оплачували б набагато меншу суму, дошкільна освіта стала би доступною, ми би не стояли від народження дитини в електронних чергах, а педагоги мали би пристойні зарплати, – сказала вона.

Здешевити батькам приватні дитсадки зможе програма "Гроші ходять за дитиною".

Керівників-порушників штрафуватимуть: у ЛОДА пояснили, як працюватимуть дитсадки в умовах карантину


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів