Керівників-порушників штрафуватимуть: у ЛОДА пояснили, як працюватимуть дитсадки в умовах карантину

18:24 2 вересня 2020 р.

Фото до новини

Усі керівники закладів дошкільних установ як державних, так і приватних отримали чіткі інструкції, яких мусять дотримуватись. Контроль за цим здійснює Нацполіція. Якщо хтось порушуватиме ці інструкції – будуть штрафувати.


Відео: Львівський пресклуб

Про це розповів Іван Собко, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації, на засіданні «Робота дитячих садків в умовах карантину. Профілактика ризиків», яке відбулося у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.

- Є постанова Кабінету Міністрів, є чіткі розпорядження МОЗ, їх треба виконувати, –  сказав чиновник. – Не може бути так, щоб один керівник дотримувався правил, а інший нехтував ними. Щоб один приховував «незручні» факти, а інший, навпаки, «придумав» собі карантин. Упевнений, усі усвідомлюють відповідальність за свої дії, ніхто не хоче мати неприємності.

Іван Собко закликав батьків контактувати зі сімейними лікарями та педагогами, повідомляти їм про випадки захворювання в родині, якщо такі стануться. Але при цьому – зберігати спокій.

- Є керівник дошкільної установи, є інші контактні особи  – медсестра, вихователь. Є, врешті, сімейний лікар, який тримає ситуацію на контролі. Але люди часто панікують, замість викликати лікаря – телефонують у «швидку».  Спокій, виваженість – передусім. Звісно, якщо вас проігнорували, не пояснили, що робити – звертайтеся у відділ освіти або на гарячу лінію. Будемо з“ясовувати. Я думаю, варто при кожному відділі освіти створити додаткову «коронавірусну» лінію, щоб батькам було спокійніше.

Також заступник голови ЛОДА повідомив, що 2 вересня, попри початок навчального року, в області вперше помітили позитивну тенденцію щодо пандемії. 

- Ми вперше спостерігаємо спад захворювання, зараз заповнюваність ліжок у профільних лікарнях становить 48,7%, а це - менше половини.  Якщо така тенденція триватиме, бодай, тиждень, є надія, що Львівщина перейде в іншу зону. Але не забуваймо про серйозний фактор ризику:  запрацювали школи і ВНЗ, тому важко щось спрогнозувати. Проте станом на сьогодні говорити про звуження навчання чи перехід на дистанційну форму немає підстав.

Продовжуючи тему дитячих садків, Іван Собко висловив сподівання, що на Львівщині відкриватимуть дедалі більше сучасних дошкільних закладів. Як приклад, він навів дитсадок у Зимній Воді, який є взірцевим і який на 90% профінансувала держава, а на 10% – громада. Цю програму підтримки реалізовуватимуть і надалі, сказав він. Проте важливо, щоб у громадах самі дбали про будівництво садочків, формуючи місцевий бюджет.

- Дошкілля – це насправді функція не держави, а органів місцевого самоврядування. Все залежить від відповідальності місцевої влади, від господаря. А держава може долучитися і допомогти. Невдовзі ОТГ працюватимуть за новими стандартами: при формуванні бюджету, маючи ресурс, треба буде розраховувати, скільки грошей піде на садочок, ясла, школу. І тут вже не буде винуватий ні голова районної адміністрації, ні чиновник облради – тільки ті, хто керують на місцях.  Ось чому, на мою думку, виборці мають мудро цінити ситуацію і відповідально обрати тих, кому довіряють, – підсумував Іван Собко.

Здешевити батькам приватні дитсадки зможе програма "Гроші ходять за дитиною".

У Львові розповіли, як епідемія коронавірусу вплинула на роботу приватних дитсадків.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів