Штучний інтелект: безсмертя людини чи вимирання людства

21:50 31 травня 2023 р.

Фото до новини

Величезна популярність ChatGPT, який розробила компанія OpenAI за фінансової підтримки Microsoft, викликала інтенсивні дебати щодо впливу штучного інтелекту на майбутнє людства.

Цю тему проаналізувала ВВС-Україна, пише Dailylviv.com.

Штучний інтелект (ШІ) може призвести до вимирання людства, попереджають деякі експерти, зокрема керівники OpenAI і Google Deepmind.

З моменту запуску в листопаді 2022 року ChatGPT - чат-бот, який використовує штучний інтелект (ШІ) для відповідей на запитання або створення тексту чи навіть коду на вимогу користувачів, - став інтернет-додатком із найшвидшими темпами зростання в історії.

Лише за два місяці ChatGPT мав 100 мільйонів активних користувачів. За даними компанії з моніторингу технологій Sensor Town, щоб досягти цієї віхи, Instagram знадобилося два з половиною роки.

Тексти (від есе, віршів і жартів до комп'ютерного коду) і зображення (такі як діаграми, фотографії та ілюстрації), створені інструментами ШІ, такими як ChatGPT, DALL-E, Bard і AlphaCode, може бути неможливо відрізнити від роботи людини.

Технічний гігант IBM заявляє, що припинить наймати людей на 7800 вакансій, на яких може працювати штучний інтелект.

Ми лише на першій стадії ШІ, й попереду ще дві, які, на думку деяких вчених, можуть загрожувати самому виживанню людства.

Перша стадія. Штучний вузький інтелект (ШВІ) - також відомий як вузький ШI - зосереджується на одному завданні й виконує повторювану роботу в межах заданого діапазону функцій.

Зазвичай він вивчає велику кількість даних, наприклад з інтернету, але лише в певній області, на яку його запрограмували.Однак деякі експерти вважають, що системи, запрограмовані на автоматичне навчання, такі як ChatGPT або AutoGPT, можуть перейти на наступний етап розвитку.

Друга стадія. Штучний загальний інтелект (ШЗІ). Штучний загальний інтелект стане реальністю, коли машина зможе виконувати будь-яке інтелектуальне завдання, яке може виконувати людина.

Карлос Ігнасіо Гутьєррес, дослідник державної політики в Інституті майбутнього життя, пояснив BBC, що однією з великих проблем, які ставить штучний інтелект, є те, що "немає колегіального органу експертів, які б вирішували, як його регулювати, як це відбувається, наприклад, з Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату".

Третя стадія. Штучний суперінтелект (ШС). Філософ Оксфордського університету та експерт зі штучного інтелекту Нік Бостром визначає суперінтелект як інтелект, який "значно перевершує найкращий людський мозок практично в усіх сферах, включно з науковою творчістю, загальним розумом і соціальними навичками".

"Люди, які стають інженерами, медсестрами чи юристами, повинні вчитися впродовж тривалого часу. Проблема з ШС полягає в тому, що... він може постійно вдосконалюватися, у той час, коли ми не можемо", - пояснює Гутьеррес.

Британський фізик Стівен Гокінг мав суворе попередження для прийдешніх поколінь."Розвиток повноцінного штучного інтелекту може означати кінець людської раси", - сказав він BBC у 2014 році, за чотири роки до своєї смерті. За його словами, машина з таким рівнем інтелекту "могла б діяти самостійно та перепроєктувати себе".

Одним із найбільших ентузіастів штучного інтелекту є футуролог-винахідник і письменник Рей Курцвейл, дослідник штучного інтелекту в Google і співзасновник Університету сингулярності Кремнієвої долини.

Курцвейл вірить, що люди зможуть використовувати суперінтелектуальний ШІ для подолання біологічних бар'єрів.

У 2015 році він передбачив, що до 2030 року люди зможуть досягти безсмертя завдяки наноботам (надзвичайно маленьким роботам), які могли б "виправляючи" будь-які пошкодження та лікувати хвороби всередині нашого тіла.

Гутьеррес погоджується, що ключовим є створення системи управління ШІ.

"Уявіть собі майбутнє, де певна сутність має стільки інформації про кожну людину на планеті та її звички (завдяки пошукам в інтернеті), що може контролювати нас способами, яких ми навіть не усвідомлюємо", - каже він.

"Найгірший сценарій полягає не в тому, що існують війни між людьми та роботами. Найгіршим є те, що ми не усвідомлюємо, що нами маніпулюють, тому що ми живемо на планеті з істотою, яка набагато розумніша за нас".

Розбагатіли на штучному інтелекті

У Львівській ОВА готуються до штучного інтелекту: прослухали лекцію про ChatGPT

Чат-бот Microsoft зі штучним інтелектом має войовниче альтер-его, без морального компасу - Washington Post

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів