Львів’янин домігся визнання судом незаконною відсутність української абетки на клавіатурі ноутбуків (оновлено)

22:55 11 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Святослава Літинського в інтернет-мережі «Facebook»

Викладач національного університету імені Івана Франка виграв справу проти «Hewlett Packard».

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка та громадський активіст Святослав Літинський виграв у суді справу проти «Hewlett Packard» після того, як придбав ноутбук цього виробника, у якого на клавіатурі не було українського алфавіту. Про це він написав на своїй сторінці у «Facebook» так: «Судом встановлено. Так, отриманий позивачем товар ноутбук HP proBook 450 Gl не містить маркування клавіатури українською мовою та відсутність енергетичного маркування українською мовою. Таким чином, маркування товару (ноутбука) та енергетичне маркування товару лише недержавною мовою суперечить вимогам нормативно-правових актів, а отже є недоліком».

Про це розповіли в агенції УНІАН, де також нагадали: «Раніше Святослав Літинський уже звернувся з позовом до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, звинувачуючи його у порушенні мовного законодавства. Активіст через суд вимагав зобов'язати МВС надати йому автентичний переклад українською (державною) мовою відеозапису виступу міністра під час запуску в Львові нової патрульної поліції. 3 вересня прес-секретар МВС Артем Шевченко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що через позов львівського активіста до Авакова про порушення мовного законодавства, віднині в Міністерстві внутрішніх справ України перекладатимуть всі відеовиступи державною мовою».

Натомість тележурналісти розповіли в понеділок:

«Львівський активіст Святослав Літинський виграв судовий позов проти продавця ноутбуків HP через відсутність маркування клавіатури українською мовою. Наприкінці грудня 2014 року він купив через інтернет-магазин ноутбук.

З'ясувалося, що ноутбук не має україномовного маркування клавіатури, а також відсутнє україномовне енергетичне маркування. Продавець відмовився обміняти ноутбук чи безкоштовно усунути цей недолік, оскільки і не вважав це недоліком товару.

Після того Святослав Літинський звернувся до суду. Франківський суд Львова визнав недоліком товару відсутність українського маркування і ухвалив рішення про стягнення з інтернет-магазину неустойки у розмірі понад 3600 гривень, оскільки за українським законодавством продавець повинен сплачувати1% вартості товару за кожен день затримки виконання законних вимог покупця. Втім, сам Літинський вважає важливішим прецедент, який створює рішення львівського суду».

Про це повідомили сьогодні, 11 січня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів