З 1 квітня усі рецептурні ліки відпускатимуть за електронним рецептом: як це буде

10:34 29 березня 2023 р.

Фото до новини

Рослинні препарати, препарати, які містять парацетамол, ібупрофен є безрецептурними.

Про те, чи електронні рецепти будуть обов’язковими, про строк дії електронного рецепта та порядок його тримання розповіли під час брифінгу у Львівській ОВА, пише Dailylviv.com.

Як пояснила експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з загальної практики – сімейної медицини Ірина Цегелик, виписувати електронні рецепти може будь-який лікуючий лікар.

«В основному, пацієнти звертаються до сімейного лікаря, і не обов’язково повинна бути укладена з ним декларація. Лікар проводить огляд пацієнта, призначає лікування, формує електронний рецепт на рецептурний лікарський засіб. Пацієнту приходить смс на телефон з кодом погашення, з яким він звертається в аптеку.

Для того, щоб дізнатися, чи препарат є рецептурний, потрібно переглянути інструкцію до нього, де зазначається, чи він відпускається за рецептом. Це залежить від складу препарату –  чи склад цього препарату може вплинути негативно, якщо пацієнт займатиметься самолікуванням. Спектр рецептурних засобів є дуже широкий. Рослинні препарати, препарати, які містять парацетамол, ібупрофен є безрецептурними. Чи відпускається препарат лише за рецептом, можна дізнатися у лікаря або ж в аптеці у фармацевта», - зазначила Ірина Цегелик.

Вона також наголосила, що до кінця воєнного стану діятиме перехідний період і в певних випадках, зокрема, якщо в пацієнта немає мобільного телефону, або за відсутності в медзакладі світла чи інтернету, лікар може виписати рецепт на бланку або видрукувати інформаційну довідку, в якій міститься вся необхідна інформація про лікарський засіб.

Електронні рецепти чинні до 30 днів, крім лікарських засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини – цей рецепт дійсний 10 днів.

Також ліки в електронному рецепті виписуватимуться за міжнародною назвою – фармацевт в електронному рецепті побачить діючу речовину, яку лікар призначив пацієнту, і запропонує йому на вибір препарати від різних виробників, адже діюча речовина може бути одна, а препаратів може бути велика кількість – від цього буде залежати і ціна.

«Щодо пільгової категорії населення: рецепти, які відшкодовуються на пільговій основі, є тільки паперовими. Пацієнтам, які систематично приймають певні препарати, не обов’язково записуватися на прийом до лікаря, щоб виписати рецепт, адже електронний рецепт лікар може виписати дистанційно», – додала Ірина Цегелик.

Електронні рецепти – не є нововведенням в Україні. Так, уже упродовж трьох років успішно діє електронний рецепт по урядовій програмі «Доступні ліки». Наступним етапом було впровадження електронного рецепта по наркотичних засобах, і вже впроваджені електронні рецепти по відпуску антибіотиків – розповіла експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з організації та управління фармацією Неля Бик.

«Перевагою електронних рецептів є те, що люди будуть менше займатися самолікуванням. Часте самолікування завжди веде до негативних наслідків. Також система електронного забезпечення дозволить лікарю бачити попередні призначення і відповідно дію того чи іншого медикаменту, дозволить вирішити, чи потрібно щось змінювати у призначенні відповідного препарату.

Електронними рецептами користуються всі європейські країни. У сусідній Польщі жоден препарат, який є рецептурний, не можна просто придбати в аптеці без рецепта.

Для одужання пацієнта завжди має співпрацювати своєрідний трикутник – лікар, фармацевт і пацієнт. Лікар виписує пацієнт по міжнародній назві, а фармацевт вже відповідно до цієї назви має ознайомити пацієнта з цінами і вибором препаратів», - зазначила експертка.

Ліки за електронним рецептом можна буде придбати у будь-якій аптеці, адже до 1 квітня всі аптеки зобов’язані під'єднатися до електронної системи охорони здоров’я. Самі ж фармацевти повинні при потребі проконсультувати пацієнта щодо того, як приймати препарат, розповісти про його несумісність з певними речовинами чи іншими засобами тощо – на цьому наголосила заступниця завідувача комунальної аптеки №1 Галина Сосновська.

«Лікарі ж повинні ознайомитися з Державним реєстром лікарських засобів для того, щоби визначити форму, дозу, кількість одиниць лікарського засобу в упакуванні, щоб коректно виписати рецепт, а фармацевти могли коректно відпустити ліки з точку зору вибору – чи то вітчизняного, чи імпортного виробництва.

Загалом у комунальній аптеці №1 з 2017 року відпускають лікарські засоби по програмі «Доступні ліки», яка працює з електронним рецептом. За цей період ми бачимо, як пацієнти дисциплінуються, навіть люди старшого віку, які раніше були проти», – зазначила Галина Сосновська.

Антибіотики відпускатимуть лише за рецептом. Через самолікування

З 1 жовтня змінюється маршрут до безоплатного інсуліну: потрібен електронний рецепт

Які безкоштовні ліки на Львівщині буде виписувати сімейний лікар

Україна запроваджує електронні лікарняні для всіх

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів