Які безкоштовні ліки на Львівщині буде виписувати сімейний лікар

16:47 21 серпня 2020 р.

Фото до новини

Із початку 2020 року в межах програми «Доступні ліки» мешканці Львівщини отримали медикаменти за 466-ма тисячами рецептів.

З них 360 тисяч рецептів відпущено на ліки від серцево-судинних захворювань, 89 тисяч – від цукрового діабету ІІ типу та 18 тисяч – від бронхіальної астми. У програмі зареєстровано 638 аптек й аптечних пунктів області, за цей рік вони вже отримали відшкодування від держави 35 млн грн.

«Наразі Програма медичних гарантій на 2021 рік у процесі формування і ми хочемо, щоб до неї потрапили препарати для лікування хвороб, пов’язаних з розладами психіки та поведінки, наприклад для таких станів як шизофренія, епілепсія, депресія, тривожні стани, манії тощо. А також медикаменти, які запобігають виникненню повторних інфарктів та інсультів», – говорить в.о. начальниці відділу роботи з договорами з аптеками Департаменту договірної роботи та моніторингу НСЗУ Ірина Ліштаба.

За найновішими даними, в Україні близько 300 тис. пацієнтів, які страждають на розлади психіки та поведінки. Їх реальна кількість насправді значно більша, бо люди часто не звертаються до лікаря, бояться отримати діагноз «психічне захворювання». Є дані, які стверджують, що близько 30% українців хоча би раз за життя мали такі розлади.

Щодо серцево-судинних захворювань, то вже зараз у програмі «Доступні ліки» є базова терапія для лікування серцевої недостатності, стенокардії, артеріальної гіпертензії. Розширення програми щодо цієї групи захворювань іншими ліками надасть можливість охопити більшу кількість пацієнтів.

Ліки від серцево-судинних захворювань і надалі буде виписувати сімейний лікар, терапевт чи педіатр, яких обрано за декларацією. А от ліки у разі психічних розладів – вузький спеціаліст. 

За час роботи програми «Доступні ліки», особливо з моменту впровадження електронного рецепту (з 1 квітня 2019 року), понад 8400 аптек (близько 40% аптек України) беруть участь у ній.

Середніх хворих на Covid-19 планують не госпіталізовувати. Закінчуються ліжка.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів