Як у Європі передбачатимуть важкість захворювання коронавірусом

17:43 6 грудня 2020 р.

Фото до новини

Німецькі вчені виявили два типи кров'яних клітин, за наявності яких коронавірус має для пацієнта особливу небезпеку. Це дозволяє заздалегідь передбачити, як людина перенесе хворобу.

Команда вчених з низки німецьких і нідерландських університетів та дослідницьких інститутів виявили у крові пацієнтів з COVID-19 ключовий індикатор, здатний заздалегідь попередити про потенційно тяжкий перебіг хвороби. Про це повідомляє DW, пише DailyLviv.

Це мегакаріоцити - так звані клітини-попередниці тромбоцитів, які відіграють ключову роль у системі згортання крові. Мегакаріоцити зазвичай розташовані в кістковому мозку. Там вони трансформуються в тромбоцити, які потім потрапляють в кров.

Однак в деяких випадках мегакаріоцити мігрують в кров безпосередньо. "Нам відомі випадки потрапляння клітин-попередниць тромбоцитів у кров тяжкохворих пацієнтів - наприклад, при бактеріальному сепсисі (зараження крові - Ред.)", - пояснює один зі співавторів дослідження, співробітник Інституту клінічної молекулярної біології Кільского університету Флоріан Тран (Florian Tran). За його словами, це може вказувати на те, що мегакаріоцити викликають надмірне згортання крові, що вкрай небезпечно, пояснює він.

Крім того, дослідники виявили у зразках крові пацієнтів з COVID-19 велику кількість незрілих червоних кров'яних тілець - попередниць еритроцитів, які зазвичай також дозрівають в кістковому мозку. Еритроцити відповідають за транспортування кисню від легенів до органів людини. Водночас велика кількість незрілих еритроцитів у крові вказує на брак кисню. Це - добре відома реакція організму, що виникає при важких легеневих захворюваннях.

Таким чином, виявлення двох типів незрілих тілець у крові може допомогти ще на ранньому етапі виявити ризик важкого перебігу хвороби і призначити пацієнтові, зараженому коронавірусом, відповідне лікування.

План Б: МОЗ домовляється з приватними клініками про боротьбу з COVID-19

У стаціонарах Львівщини 1604 пацієнти з COVID-19: 975 - у Львові, 629 - в містах області (таблиця)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів