Як пацієнт з палати судинної хірургії у Львові став на лижі в Буковелі

14:57 9 лютого 2020 р.

Фото до новини

Уже десять років Роман Станіславович О., інженер-механік за фахом, не звертається в судинну хірургію і п’ять років - в гематологію. Натомість упродовж цього часу п’ять місяців на рік він приймає процедури з бджоловжалювання.

Про це Роман Станіславович О. розповів "Щоденному Львову".

Хвороба у чоловіка, якому цього року виповниться 65-ть, почалася, як він вважає, ще в молоді роки. Але тоді він не розумів усіх загроз недуги.

- Я в юності грав у футбол. Спочатку в Винниках, потім - за львівський СКА. Траплялося, що травмував ноги, особливо часто - коліно. Але на це особливо не зважав. Перев’язував його еластичним бинтом і далі виходив на поле. А коли в дорослому віці хотів розім’ятися, то звично бинтував ногу, брав знеболювальну таблетку під язик і біг, - розповідає про історію хвороби пан Роман.

З часом він довів себе до такого стану, що вже не міг пройти навіть 200-300 метрів. Щоб хоч якось полегшити нестерпний біль у нозі, мусив ходити в тапочках.

- Довелося звернутися до лікарів і треба віддати їм належне за точну діагностику. Обстеження, аналізи показали, що болі в нозі, - це лише верхівка айсбергу хвороби. Мені поставили діагноз - оклюзія (порушення прохідності) підколінних судин. Але вона розвивалася на фоні іншої недуги - поліцитимії. Якщо говорити зрозумілою мовою, то це - захворювання крові.

За словами Романа Станіславовича, кров не потрапляла до кінцівки його ноги, тромбоцити перевищували норму в 3-4 рази.

Після цього чоловік впродовж п’яти років лікувався у відділенні судинної хірургії, потім ще стільки ж часу - в інституті гематології. Процедури були тривалими і виснажливими, а результати, на біду пацієнта, короткотерміновими.

- Один раз на кілька місяців робили мені процедуру з очищення крові. Спускали 400 грамів крові, очищали її, додавали антикоагулянти і знову вливали у вену. Трохи ставало ліпше, але ненадовго, - каже пан Роман.

А одного разу - це був 2005-й чи 2006-й рік - колеги Романа Станіславовича, які мали проблеми з тиском і лікувалися бджоловжалюванням, порадили йому також випробувати цей нетрадиційний, але насправді дуже давній метод лікування.

- Великої віри в успіх лікування я не мав. Але й альтернативи - так само. Привели мене, в прямому розумінні цього слова - бо пересувався я заледве - до лікаря-апітерапевта Івана Йосиповича Пилипчука. Хворих з такими діагнозами в нього ще не було. Однак були різні апробовані методики лікування, які лікар - після ознайомлення з історією хвороби - скоригував під мій діагноз, - каже чоловік.

Після кількох курсів бджоловжалювання Роман Станіславович пішов на прийом до судинного хірурга.

- Коли лікар-хірург побачив на нозі цятки і довідався, що це - сліди від ужалювання бджіл, то насварив мене за легковажність і самолікування та саркастично порадив піти до церкви й поставити свічку. Але я пішов не в церкву, а знову до бджіл, - розповідає Роман Станіславович.

Зараз, за його словами, він перебуває на обліку і у відділенні судинної хірургії, і в інституті гематології.

- Але вже туди (ЩЛ. - відділення судинної терапії) не ходжу років десять. І п’ять років не відвідую гематологів. Кров не спускаю, - каже пан Роман.

Стан свого здоров’я він контролює через лабораторні дослідження. Один раз на два місяці здає аналіз крові в різні лабораторії.

- Років чотири всі мої показники стабілізовані. Немає високого рівня тромбоцитів, які складали до одного млн/мкл. Нога не болить. Іду три-п’ять кілометрів вільно. Регулярно катаюся на лижах в Буковелі. Медикаменти не вживаю. Однак майже 15 років поспіль, від жовтня до березня, ходжу на бджоловжалювання. Щоправда, дозволяю собі вакації в періоди релігійних свят, також інколи можу пропустити один з трьох сеансів впродовж тижня, - підсумовує Роман Станіславович.

Довідка
Попри давнє використання бджолиної отрути в народній медицині, вона майже не має застосування в науковій медицині. Значною мірою це пояснюють болючістю вжалень і складністю дозування. Фармацевтична промисловість випускає низку очищених препаратів бджолиної отрути, які вводять в ін'єкціях, використовують в утираннях, інгаляціях тощо. Але введення свіжої отрути дає ліпший лікувальний ефект, ніж приймання у формі препаратів.
Застосування бджолиної отрути в лікувальних цілях базовано на її протизапальній, протибольовій і десенсибілізуючій дії. Вона стимулює обмін речовин, діяльність серцево-судинної системи, викликає зниження кров'яного тиску і вмісту холестерину в крові, поліпшує сон, апетит, гоєння ран, виразок; діє болезаспокійливо і протизапально; має сильні бактерицидні властивості.
Бджолина отрута містить понад 50 різних речовин і зольних елементів, з них білкових - 9. Головним компонентом є поліпептид мелітин. Бджолина отрута — сильна знезаражуюча речовина: навіть у розведенні 1:50000 вона зберігає стерильність, зовсім не містить мікроорганізмів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів