Інфікуватись могла під час гри. На Львівщині у дитини діагностували правець

15:44 12 липня 2024 р.

Фото до новини

Рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише DailyLviv.com. Випадок підозри на правець зареєстровано у Львівській області у 11-річної дитини. Наразі вона перебуває у відділенні інтенсивної терапії, їй введено протиправцевий імуноглобулін. До медиків мама дитини звернулись після появи симптомів характерних для правця (важкість при відкриванні рота та розмови, біль мʼязів спини, гіпертонус всіх мʼязів). 

Медики та фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб після огляду та епідрозслідування встановили, що дитина раніше не була вакцинована проти правця. Інфікуватись вона могла під час гри на подвір’ї — про це свідчать подряпини та пошкодження нігтьової пластини на руках та кистях рук чи внаслідок проколу вух в домашніх умовах і подальшого інфікування через рани. 

Єдиний надійний спосіб захисту від правця — вакцинація. Щеплення проти правця, дифтерії та кашлюка за календарем щеплень проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців. Вакцинація — безплатна, зробити її можна у пунктах щеплень у лікарнях країни, попередньо записавшись у сімейного лікаря. Ревакцинація у 6 та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих є обов’язковою кожні 10 років. Наразі країна забезпечена безплатною вакциною для проведення рутинних щеплень для дітей та ревакцинації дорослих.

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС. У 2023 році лише 151 697 дітей отримали щеплення. Решта — попри безперебійну наявність вакцини у медзакладах на рівні регіонів — пропустили щеплення. Тому цього року Міністерство охорони здоров’я ініціювало проведення додаткового раунду вакцинації дітей та ревакцинації дорослих проти дифтерії та правця. 

Нагадаємо, що правець не передається від людини до людини — лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника. Правець діагностується на основі клінічних ознак і не потребує лабораторного підтвердження.

Перші симптоми правця можуть з’явитися впродовж 3–21 дня після інфікування. Вони проявляються появою м’язових спазмів, інфікованій людині стає дедалі важче ковтати, далі розвивається головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. У разі підозри на інфікування чи появи симптомів негайно зверніться до лікаря. Лікування має початися якнайшвидше. 

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, сильними болями у кістках, порушенням ковтання. Інфікуватися правцем можна у разі потрапляння бруду в рану або поріз, внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дорослий чи дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, через подряпини. Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Відсоток леталтності залежить і від попереднього вакцинального статусу: навіть людина має попередні щеплення - шанси на одужання виші. 

Додатково: Перше щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка проводять вакциною АКДП — полівалентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку. У цьому випадку можна використовувати вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Це трикомпонентне щеплення допоможе сформувати імунітет одразу до трьох захворювань. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів