Восьмирічному львів’янину доставили антиправцеву сироватку літаком

16:15 1 вересня 2016 р.

Епідеміолог Наталія Тімко запевнила: «Дитині вже трошки краще».

Як інформував «ЩЛ», львівські медики борються за життя восьмирічного хлопчика Матвійка Бранця, якого доставили 27 серпня вночі в обласну лікарню «Охматдит». Дитина не реагувала на світло, вигиналася в дугу, їй судомило кінцівки.
Лікарі запідозрили правець – важке інфекційне захворювання, який востаннє реєстрували у Львові дев’ять років тому в чотирьох пацієнтів, двоє з яких померли. Медики також з’ясували, що Матвійко не мав жодного щеплення ще з народження.
Мати Матвійка Бранця працює за кордоном, батько покинув родину, відтак хлопчик живе із бабусею Марією у Львові. Тиждень тому вони відпочивали у селі, де Матвій подряпав палець на нозі. За тиждень рана загоїлася, але в дитини почалися судоми.
Адже правець вражає нервову систему, викликає судоми м'язів, задуху. Спори збудника правцю проникають до організму через відкриті рани, відтак в організм виділяються токсини. Тому хворим вводять протиправцеву сироватку. Якщо ж захворювання задавнене – більшість людей помирають.
Третю добу хлопчик підключений до апарату штучного дихання. На другий день в реанімації дитині ввели протиправцеву сироватку. Її шукали по всій країні. епідеміолог Наталія Тімко розповіла: «Дитині вже трошки краще. Вдалося знайти п’ять ампул антиправцевої сироватки. Шукали по Україні і за кордоном. Санавіацією доставили ампули із Києва, були ще кілька у нашій області. Людський імуноглобулін також привезли із Києва. Якби хлопчик був вакцинований – такої біди не було б».
Торік на Львівщині вакцинувати дітей офіційно відмовилися 2437 батьків. Через відсутність вакцин планові щеплення проти кашлюку, дифтерії і правця зробили лише 24% дітей. Про це повідомили сьогодні, 1 вересня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів