В які країни Європи і з якими документами про ковід впускають громадян України. Перелік

12:06 3 липня 2021 р.

Фото до новини

З першого липня в Україні з'явилися цифрові ковід сертифікати. У перспективі з цифровим ковід сертифікатом можна буде вільно подорожувати до ЄС, а також до інших країн, які їх визнають.

Дослідження цієї теми зробила BBC-Україна, пише Dailylviv.

ЄС не каже, коли визнає українські сертифікати

Спершу їх має перевірити Єврокомісія, підтвердити відповідність стандартам і ухвалити рішення про визнання українських сертифікатів. А Україна має визнати ковід сертифікати ЄС і приєднатися до шлюзу EUDCC - системи, яка дозволяє перевіряти справжність сертифікатів та цифрових підписів.

В Єврокомісії кажуть, що багато країн просять визнати їхні сертифікати про вакцинації. Де Україна у цій черзі - невідомо.

Цифровий ковід сертифікат - це документ, що підтверджує вакцинацію від Covid-19, містить інформацію про перенесену у минулому хворобу або негативний ПЛР-тест на коронавірус. Сертифікат захищений цифровим підписом.

Щоби стати власником сертифікату, треба пройти повний курс щеплення (одна або дві дози, залежно від препарату), завантажити на мобільний застосунок "Дія", надати згоду на передавання даних і пройти верифікацію. Після цього у вашому телефоні з'явиться електронна версія сертифікату. Його можна роздрукувати.

У міжнародному сертифікаті буде ім'я, прізвище, дата народження, унікальний номер, назва країни, що видала документ, інформація про щеплення (препарат, кількість доз, дата вакцинації), результати ПЛР-тестів, а також дані про перенесену хворобу у минулому.

Перевірити дійсність сертифікату дозволить QR-код із цифровим підписом, для роботи мобільного застосунку підключення до інтернету не обов'язкове.

Визнання сертифікатів пов'язане з визнанням вакцин

Усі вакцини, які доступні українцям, мають авторизацію ВООЗ. Але з них в ЄС затверджені лише Pfizer та AstraZeneca (Vaxzevria - нова назва).

Щодо AstraZeneca є нюанси: серед затверджених ЄС вакцин немає індійської Covishield, яка виготовлена за ліцензією AstraZeneca і якою щепили майже півмільйона українців.

В Європейській агенції медичних препаратів (ЕМА) заявляють, що спочатку мають перевірити місця виробництва вакцини перед тим, як дозволяти її. Serum Institute, виробник вакцини під брендом Covishield, сподівається, що це питання незабаром вирішать.

Як стало відомо ВВС, сім країн ЄС визнали індійську вакцину для подорожей. За повідомленням, з Covishield можна подорожувати до Австрії, Німеччини, Словенії, Греції, Ірландії, Іспанії та Естонії.

Препарат китайського виробника Sinovac, який також використовують в Україні, ще проходить авторизацію в Європейській агенції медичних препаратів. Зазвичай для цього потрібно кілька місяців.

Кожна країна має право запроваджувати власні обмеження

Рада ЄС ухвалила рекомендації, за якими країни ЄС мають впускати туристів. Документ рекомендує країнам Євросоюзу дозволити в'їзд туристам, які щонайменше за два тижні до поїздки повністю щепилися однією з дозволених у ЄС вакцин, і рекомендувала включити у список "прийнятних" вакцин усі препарати, які затвердила ВООЗ.

Проблема у тому, що це лише рекомендації. Кожна країна має право запроваджувати власні обмеження.

Наприклад, цього тижня Німеччина запровадила нові обмеження для подорожуючих з Португалії, навіть повністю вакцинованих.

Краще ретельно перевіряти правила в'їзду у кожну країну перед поїздкою. Зробити це можна на сайті МЗС, присвяченому подорожам, а також на офіційному сайті ЄС.

Ця інформація змінюється постійно - країни то посилюють, то послаблюють обмеження для подорожей.

Деякі країни ЄС вже відкриті для українців. Серед них, наприклад, Болгарія. Як повідомляє посольство України у Болгарії, з 1 червня по 31 липня 2021 українці можуть в'їжджати до країни за наявності одного з таких документів:

- документ про повну вакцинацію від Covid-19, від якої пройшло не менше 14 днів. І країна визнає вакцини, які роблять в Україні;

- негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до перетину кордону або негативний результат швидкого антигенного тесту, проведеного за 48 годин до в'їзду в країну;

- документ, що засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 не менше, ніж за 14 днів та не більше, ніж за 6 місяців до дати в'їзду в країну.

Подібні правила для українців запровадила Греція і Хорватія. Грецька влада додатково просить туристів заповнити спеціальну Форму сповіщення про місцеперебування пасажира. Хорватія вимагає також документального підтвердження про сплату житла.

Для поїздки на Кіпр також потрібно мати негативний ПЛР-тест, здати ще один тест по прильоті, а також зареєструватися на платформі CyprusFlightPass. Усі правила описані на сайті посольства.

Без обмежень можна їхати до Чорногорії, а звідти без тесту до її балканських сусідів - Сербії, Албанії та Північної Македонії.

Приймає туристів португальський острів Мадейра. З біометричним паспортом віза не потрібна, але потрібен негативний ПЛР.

Для в'їзду також потрібно за 12-48 годин заповнити онлайн-анкету. Дістатися на Мадейру можна прямими чартерними рейсами, які з України запускають у липні.

Якщо летіти через країни ЄС, які не впускають українців з туристичною метою, є ризик, що можуть не пропустити. Такі ж правила діють на Азорських островах.

1 липня Іспанія повідомила, що визнає національні сертифікати третіх країн з вакцинами, дозволеними ВООЗ. Це означає, що поїздки українців до Іспанії також стають можливими.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 1 липня повідомив, що для українців за умови повної вакцинації відкрились ще й Австрія та Нідерланди. Обидві країни визнають усі вакцини, які є в Україні.

З українським паперовим свідоцтвом про вакцинацію (документ на жовтому чи білому папері з "мокрими печатками", який видає сімейний лікар) можна їхати у три країни, що визнали його: Угорщину, Туреччину і Болгарію.

Нова умова: Словаччина впускатиме лише тих, хто зареєструвався на сайті

Україна завершує підготовку до впровадження ковід-сертифікатів: з 1 липня почнеться тестування

Віднині в ПП через держкордон розгортають пункти тестування на штам коронавірусу Дельта

У суботу-неділю на Львівщині працюватимуть 14 центрів вакцинації. Де саме

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів