Ужалила бджола: якщо не болить, то справи кепські - львівський лікар

15:24 10 листопада 2020 р.

Біль від ужалювання бджоли одночасно і лікує, і діагностує. А його сила безпосередньо залежить від стану організму людини.

Про це повідомив львівський лікар-апітерапевт Іван Пилипчук, який більше сорока років займається бджоловжалюванням, пише DailyLviv.

Почнемо з того, що тибетська медицина, яка виникла у 5-7 століттях і зараз набуває все більшої популярності в Європі, побудована на лікуванні болем, зокрема рефлексотерапія. Нині це окрема галузь нетрадиційної медицини, каже Іван Пилипчук:

- Коли я працював у Львівській залізничній лікарні, то хотів полегшити процедуру бджоложалювання для пацієнтів - зняти больовий синдром. Бо саме він лякає і зупиняє багатьох пацієнтів перед апітерапевтичними процедурами. Для цього я спочатку брав натуральний лід - пам’ятаєте крижані брили, якими охолоджували морозиво у великих ящиках - прикладав до місця потенційного вжалювання хворого і лише тоді ставив бджолу в акупунктурну точку. Пацієнти були вдячні за таке знечулення, але я - розчарований результатами лікування.

Як пояснив Іван Пилипчук, зазвичай бджолина отрута має транзиторну дію, тобто - здатність з місця, де вжалила бджола, миттєво поширюватися організмом людини чи тварини. Він нагадав про синтезовану 50 років тому медичну рідину “Димексид”, яку використовують як провідника фармпрепаратів: щоб вони не накопичувалися в місці ін’єкції чи накладання компресу. Бджолина отрута, яку комаха впорскує в організм людини, зазвичай, не потребує такої штучної допомоги ззовні. А ось заморожування місця вжалювання гальмує поширення отрути і відтак - провокує ускладнення.

- Якщо у хворих, які брали бджоли без охолодження, в місці вжалювання гіперемійна пляма мала діаметр до 5 см, то в “замороженого” пацієнта її діаметр міг сягати аж 20 см,- розповідає Іван Пилипчук.

Потім, за його словами, з’явився штучний лід.

- Я випробував і цей спосіб вгамування болю для пацієнтів. Накоротко заморожував місце вжалювання, і пацієнт майже не відчував болю, але ефект лікування був ще гірший. На прохання хворих, експериментував також зі знеболюючими аерозолями для футболістів. Знову з’являлася реакція: через конфлікт між знеболюючими препаратами і бджолиною отрутою. І навіть люди, в яких не було реакцій, мали ефект лікування на 30% гірший, ніж ті пацієнти, які погоджувалися терпіти біль. Замість одного місяця тоді лікував “аерозольних” аж три, - розповідає про клінічний досвід Іван Пилипчук.

Для хворих людей, за словами лікаря, біль від бджоловжалювання є одночасно і лікувальним, і діагностичним. Бо рівень больового відчуття людини безпосередньо залежить від стану її організму.

- Що менше пацієнт відчуває біль, то більше є тривоги за стан його здоров’я. Тому що біль від бджоловжалення є стерпним для всіх людей, які є практично здоровими. Одне з найболючіших вжалень - між пальцями руки, у так звану гусячу перетинку. Також біль сильнішає, коли людина перебуває в стані нервового збудження або ж голодна, - пояснює Іван Пилипчук.

І наголошує, що в людей немає адаптації до болю, який спричиняє бджолина отрута.
- Якби від укусу бджоли не боліло, то бджіл ніхто би не боявся. Це їхня зброя самозахисту, - пояснює лікар.

Аналогічно позитивно треба сприймати і набряк, який утворюється після бджоловжалювання.

- Будь-який набряк у медицині є патологічним симптомом: чи то від удару, чи від хімічного подразника, - наголосив Іван Пилипчук.

Натомість набряк від бджолиної отрути не можна кваліфікувати як “патологічну реакцію”. Це - природна реакція організму на бджолину отруту. Немає жодної людини, котра би не відчувала болю і в якої не було би набряку від бджоловжалювання.

Набряки від бджолиних вжалень щезають без сліду, незалежно від ділянки тіла, в які потрапила отрута, каже Іван Пилипчук, тоді як набряки від фізичних травм і хімічних подразнень, що повторюються, спричиняють різні хвороби: артрити, артрози, трофічні виразки, дерматити.

-  5-6 разів людина отримує травму в одне коліно і в неї розвивається патологія - артрит, поліартрит. А як вжалила бджола, то за 3-4 дні немає жодних слідів. Навпаки хворим з артритом, артрозом упродовж року я ставлю по 10-15 бджіл на коліно. Робиться набряк, але він за кілька днів щезає, бо є наслідком лікувальної, а не патологічної дії, - пояснює Іван Пилипчук.

Від першого вжалення бджоли, за спостереженням лікаря, утворюється набряк максимальної величини. Кожне наступне вжалення в ту саму ділянку людського тіла спричиняє менший від попереднього набряк. Це засвідчує швидку адаптацію людського організму до бджолиної отрути. Бо за кілька сеансів набряк буде ледве помітним. І що частіше людину помірно жалять бджоли, то здоровішою стає вона.

- На місці набряку від бджоловжалювання ніколи не виникає запальних процесів - абсцесів, фурункулів і тд. Ці місця є асептичними, тому що бджолина отрута має дуже сильні протибактеріальні властивості. Важливо, що бджолина отрута діє протибактеріально лише на патогенні хвороботворні мікроорганізми і не шкодить корисним мікроорганізмам - сапрофільним,- зазначає Іван Пилипчук.

І наводить аргумент на користь лікувального ефекту бджоловжалювання.

- Мене колись одночасно вжалило 50 бджіл. Біль був страшний, нестерпний, але - ось парадокс! - больового шоку не було. Тоді, як при аналогічному вжалюванні, наприклад, шершнями, все закінчилося би не просто шоком, а летальним наслідком.

Іван Пилипчук пояснив, що між лікувальною, токсичною і смертельною дозами бджолиної отрути є дуже велика “похибка”.

- Якщо людину жалить одночасно навіть 50 комах - це ще має лікувальну дію. Токсична дія розпочинається, коли разово свої жала випускають в людину 100 бджіл. А смертельна - 300-400. Зауважте, різниця між лікувальною і смертельною дозою - 300 бджіл, - наголосив Іван Пилипчук.

Принагідно він розвіяв міф про смертельну небезпеку внаслідок бджоловжалювання в шию, яке, мовляв, може спровокувати затримку дихання.

- Навіть якщо кілька бджіл ужалять в шию, то жодного негативного впливу на бронхолегеневу систему не буде. Це перевірено на пасічниках, яких бджоли постійно так жалять. Бо саме на шиї пасічники зав’язують захисну лицеву сітку, і ця частина тіла є найбільш вразливою перед жалами медоносних комах, - аргументує лікар.

У Львові бджоловжалювання допомогло повернути мову пацієнтові нейрохірургії.

Як бджоли на Львівщині витягнули хвору після інфаркту.

Стоматологиня у Львові вилікувала бджолами невралгію трійчастого нерва.

dailylviv.com

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство