У Львові пропонують переглянути принцип діагностики ковіду

11:09 23 вересня 2020 р.

Фото до новини

Керуватися самим лише показником ПЛР-тесту при діагностуванні цього захворювання – хибна практика. Адже точність тестування становить лише 80%. Відтак кошти йдуть повз лікарню і пацієнта. Ось чому в МОЗ мали би переглянути підхід до діагностування хвороби і видати медикам на місцях інші вказівки.


Відео: Львівський пресклуб

Таку думку висловив Богдан Чечотка, генеральний директор КНП ЛОР “Львівська обласна державна клінічна психіатрична лікарня”, представник ВО “Батьківщина” на засіданні "Лікування коронавірусних хворих на Львівщині: що гарантує держава, а що фінансують самі пацієнти?" у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.

- Є анамнез хвороби, симптоматика, важливим показником слід вважати той факт, що пацієнт контактував із хворим на ковід або ж у родині хворіють інші особи і мають підтверджений позитивний ПЛР-тест. Ця хвороба має різні нюанси. Буває, що в перший день захворювання тестування дає хибний результат. Отже потрібно тестувати на третій, четвертий день. Але це - великі кошти і лікарня їх не надає Я вважаю, що в підсумку саме лікар має прийняти рішення про діагноз – він фахівець, він бачить перебіг хвороби. А вважати лише ПЛР-тестування  достатнім і остаточним аргументом неправильно. Між тим у МОЗ вважають інакше. Я думаю, що практика життя має наштовхнути чиновників від медицини переглянути цей підхід до діагностики ковіду, - вважає Богдан Чечотка.  

Він також наголосив, що мільйони, які держава вливає у боротьбу з інфекцією, витрачають неефективно:

- Ми випустили з уваги таку стратегічну річ як профілактика. Ці мільйони скеровані на відбивання. Коронавірус атакує – ми відбиваємось. І скільки би ще не виділили – буде важче.

Особливе обурення в лікаря викликають дії можновладців, які витрачають кошти із «коронавірусного» фонду на інші потреби:

- Люди в лікарнях купують ліки власним коштом. Роблять тести за свої гроші. А чиновник, якого запитують в ефірі, чи правда, що за надані на медичні потреби гроші збудували дорогу, відповідає: «Але ж по тому асфальту поїде «швидка» до хворого!» Він навіть не розуміє, що відбувається. А слухаю заяви нашого міністра охорони здоров’я про те, що до пацієнта із підозрою на ковід має виїхати «швидка» і зробити тестування, й думаю: у якому гарному кінофільмі цей чоловік живе? Чи, може, його підлеглі свідомо вводять в оману, рапортуючи, як все добре?

Богдан Чечотка також заступився за сімейних лікарів, яких поставили в нелюдські умови праці під час епідемії.

- Міністр розповідає мені, що сімейний лікар мусить бути на зв’язку 24/7, без вихідних і сну. Ви серйозно? А сімейний лікар що – не людина? Як фізично можна витримати навантаження із 2 тисяч пацієнтів? Про що думали, реформуючи первинну ланку медицини?  – риторично запитує він.

На думку Богдана Чечотки, ситуація із коронавірусом оголила проблеми української медицини і показала, що нинішня система є абсолютно недієздатною протистояти викликам.

- А цей вірус –  надовго. І оптимізму це не додає, – підсумував Богдан Чечотка.

У Львівській облдержадміністрації пояснили, кого вважають «ковідним» хворим, а кого – ні.

Для лікування дітей, хворих на Covid-19, кошти є – лікарка "Охматдит".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів