У Львівській облдержадміністрації пояснили, кого вважають «ковідним» хворим, а кого – ні

09:32 23 вересня 2020 р.

Фото до новини

Серед львів’ян і жителів області ширяться розмови про те, що з Києва спустили вказівку занижувати статистику щодо захворюваності на коронавірус. Тому багатьом пацієнтам ніби то навмисне роблять негативний ПЛР-тест і ставлять діагноз «вірусна пневмонія», хоча й лікують за тією самою схемою, що і «ковідних» хворих.


Відео: Львівський пресклуб

Зокрема, у соцмережах описують численні випадки, коли хворіє уся родина з однаковими симптомами, але позитивний тест – лише у когось одного. Або ж люди виписуються із лікарні з діагнозом «вірусна пневмонія», а пізніше ПЛР-тест показує наявність антитіл, пише DailyLviv.

Що ж відбувається?

Директор депаратменту охорони здоров’я Орест Чемерис запевняє, що жодних маніпуляцій із тестами не роблять і вказівок «згори» Львів не отримував. Інша річ – точність самих тестів.

- Справді, трапляється, що в сім’ї хворіють відразу кілька осіб з однаковими смптомами, але в когось з них тест ПЛР позитивний, в когось – негативний, – розповів він  на засіданні "Лікування коронавірусних хворих на Львівщині: що гарантує держава, а що фінансують самі пацієнти?" у Львівському пресклубі. –  За вказівкою Міністерства охорони здоров’я, ставити діагноз «ковід» лікар може лише за наявності позитивного тесту. Але тести не дають 100% правильного результату, їхня точність близько 85%. Вона залежить від багатьох факторів. Звідси й така статистика.

Олег Чемерис також повідомив, що від початку пандемії Covid-19 провели 126 724 лабораторних досліджень на виявлення коронавірусу методом ПЛР. На території області зафіксовано 18793 підтверджених випадків інфікування.

За рахунок коштів обласного бюджету та інших джерел фінансування обласною державною адміністрацією обласним закладам охорони здоров'я надали 147 912,9 тис гривень.  

Директор депаратменту охорони здоров’я також наголосив, що у Львівській області зареєстровано 2052 випадки захворювання на COVID-19 серед працівників закладів охорони здоров’я. За його словами, для них передбачена разова фінансова допомога.

Для лікування дітей, хворих на Covid-19, кошти є – лікарка "Охматдит".

У Львові пропонують переглянути принцип діагностики ковіду.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів