У Львові відкрили мурал волонтерам-стоматологам, які лікують військовиків у зоні ООС (відео)

19:05 11 липня 2021 р.

Фото до новини

У Львові відкрили мурал, присвячений лікарям-волонтерам, які надають стоматологічну та імплантаційну допомогу військовим у зоні проведення ООС.

Під час роботи над муралом.

На муралі зображено лікаря, який рятує від зубного болю бійця на сході України в польових умовах у зоні здійснення Операції об’єднаних сил. Художній твір написано на стіні Центру стоматологічної імплантації і протезування “ММ” у Львові, інформує Dailylviv.

Автором муралу є київсько-харківський художник Андрій Пальваль. Це - одна з перших його робіт у Львові. Дотепер художник відомий масштабними полотнами у центрі та на сході України. Зокрема, у Харкові - найбільшим в Україні портретом Тараса Шевченка на фасаді 17-поверхового житлового будинку.

Появу стінописного портрету, зокрема в колишній столиці України, художник пояснює так:  “У Харкові треба було нагадати історію, що Харків - це Україна. Були приклади сусідніх областей, де з'явилися так звані “лнр” і “днр”. Ми були за крок до цього - появи псевдореспубліки на Харківщині”.

На заході України, в Чернівціях, Андрій Пальваль і його колега з агентства «Kailas-V» Роман Партола написали портрет у форматі муралу відомого актора і режисера Івана Миколайчука в образі сільського філософа Фабіана з фільму «Вавілон-ХХ».

Історія створення муралу, присвяченого лікарям-волонтерам зі Львова, почалася в зоні бойових дій на сході України, в селі Карлівці на Донеччині.

- Я багато робив робіт в Авдіївці, під Донецьком, малював для Правого сектора, - розповів Андрій Пальваль. - Приїхав одного разу в польову клініку “ТриЗуб Дентал”, де роблять бійцям зуби, допомагають стоматологічно. Побачив будівлю і подумав, класно би на ній було щось таке зробити, не навантажуючи споруду. Так з’явилося червоно-чорне тло - емблема “ТриЗуб Денталу”. А з іншої сторони просили не робити різких кольорів, бо бійці приходять з болем. То ми зробили ніжну кольорову розтяжку: з блакитного неба - в жовте жито, яка має терапевтичний ефект.

Там, за словами Андрія Пальваля, біолога за університетською освітою, він зустрівся з лікарем-волонтером зі Львова, одним із ініціаторів проєкту “ТриЗуб Дентал” Мироном Угриним. Під час цієї зустрічі і виникла ідея об’єднати схід-захід України у символічному муралі у Львові. 

Мурал, за словами його автора, художника Андрія Пальваля, розповідає про одну з численних імплантологічних операцій, зроблених у селі Карлівці Донецької області на базі польової клініки «Тризуб Дентал». 

- Фото з операційної, коли там працював Мирон Угрин, стало ескізом, потім малюнком і, врешті-решт, - повноцінним муралом на стіні медичного центру у Львові, - пояснив художник.

Він сказав, що у Львові хотів би намалювати таку постать, як Андрей Шептицький або Йосип Сліпий.

- Хотів би намалювати Шептицького. Митрополит був дотичний до світових культурологічних феноменів. Школа Михайла Бойчука, якого підтримував Шептицький, мала стати в Україні, як розписи для Мексики Дієго Рівери, - поділився планами Андрій Пальваль.

Довідка

ТриЗýб Дéнтал — волонтерський проєкт, створений 1 червня 2015 року. Засновник - капітан запасу Ігор Ященко. Метою діяльності є надання стоматологічної допомоги бійцям, що виконують завдання за призначенням на сході України в районі проведення ООС.  Проєкт фінансується з добровільних внесків Національної спілки стоматологів України, української діаспори та волонтерів. Логістичний центр проєкту з назвою «Домік» розміщено у гостьовому будиночку компанії Вода Донбасу в селі Карлівка на Донеччині. Тут відбувається основне планування ротацій лікарів та проведення лікування, освоюються новітні технології та безоплатно надається повний комплекс сучасної стоматологічної допомоги військовослужбовцям, добровольцям і місцевим мешканцям.

Бійців лікують професійні стоматологи з усієї країни. За п'ять років існування кабінетів вилікувано понад 30 тисяч пацієнтів.

22 березня 2020 року в рамках проекту «ТриЗуб Дентал» відбулося урочисте відкриття єдиного в Україні міжконфесійного осередку для військових зони ООС - церкви святої Анни. Ідея будівництва храму належить президентові Національної спілки стоматологів України - Миронові Угрину.

Волонтери погасили марку «Домівки», яку Львів збудував біля лінії фронту

Львів’яни відкриють на Донбасі міжконфесійну церкву з іконостасом Небесної Сотні

У Львові благодійники відкрили стоматкабінет європейського рівня для дітей-сиріт

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів