У Львові благодійники відкрили стоматкабінет європейського рівня для дітей-сиріт

14:25 26 травня 2021 р.

Фото до новини

У новоствореному стоматологічному кабінеті в молодіжному навчальному центрі імені Святого Боско (вул. Кривчицька дорога, 19) працюватиме лікар-стоматолог на постійній основі. А високоспеціалізовану стоматологічну і консультативну допомоги надаватимуть спеціалісти з «Центру стоматологічної імплантації та протезування ММ», клінік «Смайлик» і «Нестор Клінік».

26 травня у Львові відбулося офіційне відкриття стоматологічного кабінету в молодіжному навчальному центрі імені Святого Боско (вул. Кривчицька дорога, 19). Ця подія стала наслідком торішнього звернення єпископа єпархії Святого Миколая УГКЦ з осідком у Чикаго (США) Венедикта Алексійчука до керівника Благодійного фонду Мирона Угрина з проханням по допомогу у відкритті стоматологічного кабінету та організації постійної стоматологічної допомоги понад 100 вихованцям центру. 

Про це повідомляє Dailylviv за матеріалами пресрелізу Благодійного фонду Мирона Угрина.

Благодійний фонд поставив за мету створити стоматологічний кабінет за найвищими стандартами – як українськими, так і європейськими.

Роботу розпочали з перепланування і ремонту приміщень, наданих для кабінету у молодіжному центрі. Їх якісно виконала будівельна компанія «Міська околиця» під орудою головного інженера Михайла Наконечного. Стоматологічну установку надала стоматолог з Києва Ольга Іванова. А медичні меблі та шафу для зберігання стерильного інструментарію – компанія «Панмед» з Одеси (директор компанії – Олександр Шимченко). Монтаж і налагодження обладнання здійснила фірма «Хороз Дентал» (директор – Руслан Хороз) і працівники «Центру стоматологічної імплантації та протезування ММ» (директор – Мирон Угрин) Ілля Романишин і Богдан Кашуба. Компютерне забезпечення було інстальоване видавництвом «ГалДент» (директор – Тарас Кацюба). Тернопільська фірма «Фотон» допомагала придбати і змонтувати безтіньову лампу з монітором. Портативний рентгенологічний апарат з візіографічним датчиком надала компанія «Інспе».

Працівники «Центру медичної 3D діагностики» (директор – Олександр Янович, головний лікар – Володимир Студент) на постійній основі виконували рентгенологічні обстеження при виникненні урґентних (невідкладних) станів або при плануванні. Зокрема, з панорамної рентгенографії, телерентгенографії, компютерної томографії щелепно-лицевої ділянки.

Підготовку кабінету до роботи курувала операційна медична сестра ЦСІП «ММ» Наталія Цикалишин. Координатором лікувальної роботи стала доцентка кафедри дитячої стоматології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, завідувачка відділення дитячої стоматології ЦСІП «ММ» Галина Солонько. Під час підготовки кабінету до початку роботи Галина Солонько разом з лікарями ЦСІП «ММ» Катериною Круш, Христиною Стадник, Оленою Кувілою, Ольгою Гринишин, Анною Пшоновською, Тетяною Івановою та асистентом Наталією Калінчук  на базі ЦСІП «ММ» провели детальне обстеження стану стоматологічного здоров’я вихованців (кожному зробили ортопантомограму) і пролікували найбільш проблемних дітей. До лікування також доєдналися дитячі стоматологи з інших клінік: Ліана Шульган («Смайлик») та Марта Сомик («Нестор Клінік»).

Результати обстеження вихованців молодіжного навчального центру ім. Св. Івана Боско показали майже 100% ураження зубів карієсом, що, на жаль відображає ситуацію зі стоматологічним здоров’ям в Україні загалом. Тому першочерговою роботою тут буде профілактика стоматологічних захворювань через інформування вихованців про засоби індивідуальної та професійної гігієни і проведення регулярної професійної гігієни дентальними гігієністами і пародонтологами з ЦСІП «ММ» - Оксаною Угрин, Оксаною Шевців, Христиною Рижук.

У новоствореному стоматологічному кабінеті передбачена робота лікаря-стоматолога на постійній основі. А високоспеціалізовану стоматологічну і консультативну допомоги будуть здійснювати спеціалісти ЦСІП «ММ», клінік «Смайлик» і «Нестор Клінік».

- Соціальна відповідальність бізнесу та медицини за здоровя дітей – це запорука збереження здоров’я нації, - наголошує президент Національної спілки стоматологів України, засновник БФ Мирона Угрина, доцент кафедри ортопедичної стоматології ЛНМУ ім. Данила Галицького Мирон Угрин. - І тут доречно згадати промовисте застереження Асоціації стоматологічної освіти США про те, що відсутність навіть одного зуба є загрозою для національної безпеки країни.

Довідково:

Благодійний фонд Мирона Угрина заснований у 2008 році. Вже тоді він відремонтував і обладнав під ключ стоматологічний кабінет на одну установку з необхідним набором інструментів та матеріалів і комп’ютером у спеціальній школі-інтернаті № 102 на вулиці Пекарській,19 у Львові.

У той час також був відкритий стоматологічний кабінет у ліцеї «Просвіта» Львівської міської ради – з двома стоматологічними установками та необхідним набором інструментів, матеріалами і комп’ютером. Цей кабінет став базою для навчання студентів кафедри дитячої стоматології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

У 2015 році на базі придбаного автомобіля «Татра» і морського контейнера був обладнаний у зоні проведення АТО пересувний стоматологічний кабінет (ПСК) з рентгеном для 66-го мобільного військового госпіталю.

Того ж року на базі автомобіля «ГАЗ-66» також був повністю обладнаний ПСК з рентгеном для 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

У 2017 році на базі підготовки морських піхотинців центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого в місті Очакові Миколаївської області був обладнаний стоматологічний кабінет з двома стоматологічними установками, прицільним рентгеном, автоклавом та комп’ютером, з необхідними інструментами і матеріалами.

У 2018 році обладнано стоматологічний кабінет у Тисовці Львівської області на навчально-спортивній базі зимових видів спорту Міністерства оборони, де проходять реабілітацію учасники ООС/АТО.

У 2019 році на базі автомобіля «ЛіАЗ» було створено та обладнано високоспеціалізований діагностично-лікувальний стоматологічний пересувний комплекс «Слон», на борту якого розмістилися ККТ (конусний комп’ютерний томограф), операційний мікроскоп, лазерний сканер, автоклав та висококласне стоматологічне обладнання для надання спеціалізованої стоматологічної допомоги, запроваджено в дію електронну стоматологічну карту «CliniCard». Пересувний комплекс складається з трьох приміщень – почекальня, клінічний кабінет, рентген-кабінет. Комплекс «Слон» базується в Карлівці Донецької області в рамках легендарного волонтерського стоматологічного проекту «ТризубДентал».

У 2019 році на базі автомобіля «ГАЗ-66» була обладнана пересувна зуботехнічна цифрова лабораторія «Слоненя» - з лазерним сканером та 3D принтером для швидкого і якісного виготовлення зубних протезів, що розміщена також у «ТризубДентал».      

Молодіжний центр святого Івана Боско - це багатофункціональний комплекс, основним завданням якого є виховання дітей і молоді, зокрема соціально вразливих категорій суспільства. Керівництво центру здійснює Салезіянське Згромадження УГКЦ, яке відоме у всьому світі своєю місією заради дітей і молоді, ідеологом цієї особливої харизми є італійський священник, педагог, святий Іван Боско.

Публічна діяльність комплексу почалась у 2003 році з відкриттям професійно-технічного центру (училища), який діє донині і готує фахівців за спеціальностями: столяр, секретар керівника, перукар-модельєр, швачка-кравець, кухар і офіціант-бармен.

У 2014 році поблизу професійно-технічного центру постала нова будівля для Родинного дому "Покрова" - закладу виховання для дітей-сиріт, позбавлених батьківської опіки, і тих, які опинилися у різних складних життєвих обставинах. Будинок офіційно відкрили 1 червня 2014 року, куди переселились діти РД "Покрова" з храму Покрову Пресвятої Богородиці, де вони мешкали попередньо.

Існування на теренах Кривчицької дороги професійно-технічного училища Салезіянського Згромадження, а згодом Родинного дому справдило і втілило в життя задуми Митрополита Андрея Шептицького, який на цих теренах у 1927 році заснував Свято-Іванівську лавру монахів студитів з чітким призначенням: навчати молодь ремеслу і заснувати так звані захоронки (сиротинці).

   

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів