У Львівській і ще п'яти областях запрацювали 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу

13:19 5 січня 2023 р.

Фото до новини

У шести областях України починають функціонувати 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де жінки, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу.

Про це Dailylviv.com поінформували у Центрі "Жіночі перспективи".

У шести областях України починають функціонувати 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу.

Такі кабінети відкрито на базі приймальних та гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів, і облаштовано сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безплатно.

Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу відкривають в районних центрах Вінницької, Волинської, Полтавської, Львівської, Тернопільської і Дніпропетровської областей та будуть доступними для людей з інвалідністю, оскільки пункти оснащені спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду маломобільних жінок.

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

Професійні навички у виявленні випадків насильства та наданні вчасної якісної допомоги є основою діяльності кабінетів, тому такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації і перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг.

Кабінет обладнаний Міжнародним Благодійним Фондом «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

У Львівській області інформаційну кампанію впроваджуватиме ГО «Центр «Жіночі перспективи», регіональний партнер УЖФ, аби якомога більше мешканок/ців області та громад довідались про кабінети та за потреби скористались послугами, які там надають.

Зловмисники попереджали про замінування всіх пологових будинків на Львівщині

Попри горе та війну: понад 40% переселенок у західних областях зберігають оптимізм – дослідження (відео)

І освіта, і шлюб, і діти: понад 45% переселенок не будуть відкладати життя до ліпших часів - дослідження (відео)

Соціологи повідомили, скільки переселенок ймовірно залишиться в західних регіонах України

Захист постраждалих осіб у воєнний час від торгівлі людьми, експлуатації чи гендерного насильства

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів