У львівські школи хочуть повернути стоматологію

20:52 12 листопада 2018 р.

Фото до новини

Львів став першим регіоном, який відмовився від планової стоматологічної санації дітей у школах. Тому Асоціація стоматологів України звернулася з проханням – відновити наказ, згідно з яким освітяни та лікарі повинні проводити спільні дії щодо профілактики стоматологічного здоров’я львівських дітей.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 12 листопада, під час прес-конференції на тему: «Різке погіршення стоматологічного здоров'я львів'ян, відсутність профілактичних програм та втрата найкращих спеціалістів. Президент Асоціації стоматологів України і експерти про наслідки руйнації комунальної стоматології у Львові», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила президент Асоціації стоматологів України, професор Ірина Мазур.

- Від імені Асоціації стоматологів України ми зверталися до міністра освіти та науки пані Лілії Гриневич з питанням, для чого ж це було зроблено. Вона відповіла, що такого роду розпоряджень не було, - говорить Ірина Мазур. 

Таке розпорядження було би логічним, якби львівські дітки мали міцні та здорові зуби. Але, за її даними, такого жахливого стану порожнини рота, який є у дітей Львівської області, в жодному іншому регіоні немає.

- На моє особисте переконання, ми повинні виокремити для Львівщини регіональну програму стоматологічної профілактики, - вважає професор. 

Завідувач терапевтичного відділення комунальної третьої стоматологічної поліклініки міста Львова Олександр Бурій пояснив, що стоматологічні кабінети в навчальних закладах Львова були ліквідовані наказом начальника департаменту освіти Львівської міськради.

- Стоматологічних кабінетів у школах немає. Планового огляду та санації дітей немає. Лікарі залишилися без робочих місць і не можуть надавати допомогу дітям та втілювати державні програми. Неодноразові звернення до депутатського корпусу та міського голови не дають результату. Вони не реагують на наші звернення, - каже він.

Олександр Бурій готовий в рамках реформування стоматологічної допомоги у Львові, програму якої він та його колеги вже другий рік намагаються презентувати депутатам міста, створити профілактичні відділення дитячої стоматології.

- Ми його можемо відкрити вже на базі третьої стоматологічної поліклініки. У нас є цілий поверх, де ми можемо відкрити спеціалізоване дитяче відділення. Ми маємо обладнання, маємо кадри. Але на всі наші пропозиції влада відмовчується, - говорить завідувач терапевтичного відділення Комунальної третьої стоматологічної поліклініки міста Львова. 

За його словами, він підготував усі необхідні документи щодо збереження комунального стоматологічного закладу, заручився підтримкою місцевої громади під час громадських слухань.

- Але коли питання винесли на голосування сесії депутатів міськради, то всього 12 депутатів підтримали. І рішення не пройшло, - каже Олексій Бурій.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів