У десяти школах Львівщини 80% учнів мають стоматологічні захворювання

19:25 3 квітня 2024 р.

Фото до новини

Шість з десяти школярів носять занадто важкі наплічники.

Про це повідомила Львівська обласна військова адміністрація, пише DailyLviv.com. У Львівській області визначили перелік шкільних закладів, які будуть брати участь у проєкті «Здоров'я зубів і постава школярів». 

Під час брифінгу у Львівській ОВА презентували попередні результати цього дослідження. Йдеться про спільний проєкт департаменту освіти і науки ЛОВА, департаменту охорони здоров'я ЛОВА, Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького та Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Розповідаючи про проєкт, директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска зазначив: «Батьки мають усвідомити свою відповідальність за здоров'я дітей. Тому такі дослідження дуже важливі. Вони дозволяють нам унаочнити проблеми та виявити їх масштабність. Бо коли майже 80% дітей мають ті чи інші стоматологічні захворювання, про що, засвідчили отримані результати, це означає, що у нас далеко не все гаразд, що наші діти надмірно споживають солодку їжу і при цьому не вміють користуватись зубною щіткою. Або візьмемо результати дослідження щодо ваги шкільного наплічника чи то портфелика. У 60% випадків вага перевищила норму, а це, як відомо, веде до порушення постави та патологій шийного відділу хребта. Тому завдяки таким дослідженням щонайперше ми хочемо привернути увагу батьків, а також і вчителів до виявлених проблем, пояснити звідки вони беруться і які заходи слід вжити, щоб їм запобігти».     

Читайте також: Серцево-судинні захворювання зареєстрували у 1410 підлітків на Львівщині

Його слова підтвердила очільниця ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Іванченко: «Проєкт дозволяє всебічно оцінити наявні ризики для здоров'я наших дітей і надави рекомендації, як ті їх усунути».

За словами Наталії Іванченко, обрали 10 пілотних шкіл: три школи Львівського району і по одній школі з інших 7 районів. Далі сформовали міждисциплінарну групу фахівців, до якої увійшли стоматологи, отоларингологи (ЛОР-лікарі), ортопеди, лікарі загальної гігієни (лікарі-епідеміологи).

Перш ніж команда медиків приїздить до школи, батьки дають письмову згоду на те, щоб спеціалісти поспілкувались з дітьми. Учні спочатку заповнюють спеціально розроблену анкету, якщо результати анкетування свідчать про ті чи інші ризики, то відповідні фахівці проводять огляд дитини. 

Також лікар-ортопед оцінює поставу школярів, виявляє, чи є так звані сколіози. Якщо знайшли невідповідність нормам, то лікарі дають належні рекомендації – вчителям і батькам. Водночас дітям розповідають, які вправи слід робити, щоб запобігти порушенням хребта, як правильно доглядати за собою взагалі і за порожниною рота зокрема. 

Читайте також: На Львівщині 19% школярів мають досвід тютюнокуріння, дві третини курців хочуть позбутися цієї звички (відео)

Окрім того, оцінюють стан освітленості класу. Медики зважують кожен наплічник. Надають поради, як правильно розсадити дітей, беручи до уваги зріст, вагу тіла, гостроту зору. Раз на три місяці слід пересаджувати дітей, щоб змінювався кут зору.

Також Наталія Іванченко повідомила проміжні результати проєкту. Зокрема, фахівці оглянули 501 дитину щодо стану ротової порожнини – у 79% з них виявлені ті чи інші відхилення від норми, лікарі-ортопеди провели огляд 533 учнів, у 11% з них певні порушення, отоларинголог оглянув 355 школярів – у 59% різні патології.

Проблем з освітленням в обстежених школах не виявили.

Щодо 655 учнів визначили індекс маси тіла: 73% – жодних проблем, 6% – стан виснаження, 10% – ризик надлишкової ваги, надлишкова маса тіла – 7,9%, ожиріння – близько 2%. Водночаз з'ясували, що 57% носять «тяжкі» наплічники, що важать понад норму.

Завідувачка кафедри ортодонтії ЛНМУ ім. Данила Галицького Наталія Чухрай наголосила, що такі проєкти надзвичайно актуальні і з погляду необхідності формувати банк даних про стоматологічні захворюваності.

На їх основі слід напрацьовувати загальнодержавні профілактичні заходи для збереження стоматологічного здоров'я українських дітей. Саме з такою метою подібні проєкти проводяться в багатьох країнах світу – щоб формувати відповідні державні програми і зменшити рівень стоматологічних захворювань серед дітей. 

До того ж результати таких досліджень дають змогу проводити порівняльний аналіз щодо аналогічних показників інших країн. 

На завершення, Олег Паска наголосив, що проєкт «Здоров'я зубів і постава школярів» триватиме і далі. Незабаром відбудеться нарада з керівниками відділів освіти та директорами шкіл, під час якої медики розкажуть про результати дослідження і нададуть відповідні рекомендації, які паралельно будуть скеровані до усіх шкіл.

Читайте також: У Львові благодійники відкрили стоматкабінет європейського рівня для дітей-сиріт

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів