Тиждень обстеження новоутворень шкіри у Львові триватиме до 12 травня

17:40 8 травня 2019 р.

Фото до новини


Фото: health-loda.gov.ua

У середу, 8 травня, у Львівському обласному шкірно-венерологічному диспансері відбувся прес-брифінг, присвячений тижню обстеження новоутворів шкіри.

Про це повідомили в прес-службі департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації. Директор Львівський обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ярослав Вісьтак розповів: «Стало доброю традицією уже дев’ятийй рік поспіль дерматовенерологами Львівщини проводити навесні низку заходів з нагоди Всеукраїнського Дня меланоми. Відповідні заходи у всеукраїнському масштабі проводяться щорічно з 2009 року згідно з Протоколом приєднання України до Всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками  якої є понад 20 європейських країн»

«Торік у Львові впродовж тижня обстеження новоутворів шкіри обстежили 1776 пацієнтів, у трьох виявлено меланому, у 12 – базально-клітинний рак шкіри. Цьогоріч цей тиждень проходить з 8 до 12 травня. Мета – привернути увагу людей до небезпеки. Відтак, дерматологи області обстежують людей та в разі необхідності скеровують на дообстеження в онкоцентр», – поінформували також в облдержадміністрації.

Завідувач поліклінічного відділення Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ольга Смачило зазначила: «Надзвичайно важливо вчасно діагностувати захворювання, адже меланома, виявлена на початковій стадії добре піддається лікуванню. Усім без винятку рекомендуємо уникати надмірної засмаги, оскільки опік шкіри це основний провокатор меланоми».

«За словами дерматолога Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ірини Жирухи, багато людей вважає, що родимка або інші новоутвори на шкірі можуть перерости у меланому. Ця недуга може виникнути на абсолютно здоровій шкірі. При появі на тілі плям коричневого, червоного або світлого кольору, необхідно звернутись до лікаря. Для полегшення виявлення симптомів новоутворів шкіри, усім обстеженим роздана спеціальна абревіатурна таблиця, яка допомагає стежити за станом невусів», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри в онкології з досить швидким розвитком. Раннє виявлення підозрілих пігментованих новоутворів шкіри надає можливість вчасного хірургічного лікування з повним одужанням хворих. Причиною виникнення меланоми вчені вважають надмірну засмагу, наявність множинних пігментованих невусів та спадковий чинник. Тому, найбільшу захворюваність реєструють у південних областях України з частим ураженням відкритих ділянок шкіри – обличчя, шия, гомілки, передпліччя», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Небезпечна меланома раннім гематогенним метастазуванням з ураженням печінки, легень, кісток. У переважній більшості випадків меланома виглядає як пухлина шкіри темного кольору, інколи кровоточить при дотику, з нерівними краями. Але вона може бути досить різноманітного кольору і форми», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Попередній діагноз можна встановити при дерматоскопії. Сучасні цифрові дерматоскопи дозволяють оглянути підозрілі утвори шкіри та з великою достовірністю запідозрити меланому. Остаточно діагноз встановлюється лише після видалення утвору та гістологічного дослідження», – повідомили також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів