Як рецептурний препарат виписуватиме лікар державного, комунального, приватного закладів або лікар-ФОП

23:43 30 березня 2023 р.

Фото до новини

З 1 квітня рецептурні препарати відпускатимуться також за електронним рецептом (e-рецептом). Однак з огляду на повномасштабну війну в Україні одночасно з е-рецептом діятиме і паперовий.

З квітня 2023 року пацієнти почнуть отримувати електронний рецепт для придбання рецептурних ліків в аптеках за власні кошти. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише Dailylviv.com.

МОЗ не розширює перелік рецептурних препаратів, а лише на вже чинний запроваджує додатковий інструмент – електронний рецепт. Це дозволить контролювати відпуск рецептурних ліків в аптеках і головне – мінімізувати негативні прояви самолікування серед українців, відстежувати дотримання режиму приймання ліків та убезпечити пацієнта.

У регіонах, де ведуться бойові дії, рецептурні препарати за потреби можна буде придбати без е-рецепту і навіть рецепту взагалі, окрім наркотичних (рецептурних) препаратів. Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також волонтерські й благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт не потрібен. Так триватиме до нашої перемоги. 

До речі, е-рецепт на рецептурний препарат може виписати будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування. Це може бути лікар як державного, комунального, так і приватного закладу чи лікар-ФОП. Обмежень немає. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

У разі тривалого лікування хронічних захворювань, за потреби продовжити лікування чи профілактику, повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до лікаря дистанційно. А, приміром, за паліативного хворого ліки за е-рецептом може отримати будь-хто з родичів за наявності відповідного документа.

Два етапи реалізації е-рецепту відбулося торік: з 1 серпня – на антибіотики, а з 1 листопада – на наркотичні (психотропні) препарати. 

Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря.

Антибіотики відпускатимуть лише за рецептом. Через самолікування

З 1 жовтня змінюється маршрут до безоплатного інсуліну: потрібен електронний рецепт

Які безкоштовні ліки на Львівщині буде виписувати сімейний лікар

Україна запроваджує електронні лікарняні для всіх

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів