Профілактика онкозахворювань буде тривати у Львові до 29 листопада

17:30 18 листопада 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

Медики закликають чоловіків перевірятися на рак простати.

Про це повідомили в облдержадміністрації, де також розповіли, що «Дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків» у Львівській області триватимуть у Львові до 29 листопада. Їх мета – інформування населення про таку проблему, метою якої є рання діагностика онкоурологічних захворювань.

Завідувач відділення урології Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Юрій Дійчук зазначив: «Нам потрібно проводити ці дні аби зосередити увагу до раку передміхурової залози. Захворюваність на цю недугу з кожним роком зростає. Є велика частка пацієнтів, які звертаються до нас на пізніх стадіях. Це відбувається через недостатню поінформованість, тому рання діагностика раку передміхурової залози дуже важлива».

«Захворювання на початкових стадіях перебігає безсимптомно. Але є один дієвий метод виявлення цієї патології, це проведення аналізу крові на рівень простатоспецифічного антигену. Серед факторів ризику хвороби, це перш за все, вік 50+, раса та спадковість», – поінформував також медик.

Натомість генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук розповів: «Урологічне відділення Львівського онкоцентру одне з найпотужніших відділень в Україні, де робиться найбільше операцій пов’язаних із передміхуровою залозою. Значна кількість населення побачивши відео та інформації, звертаються хоча б раз в році, щоб зробити аналіз».

Ігор Ковальчук також наголосив: «На ранніх стадіях жодних ознак чи болю хворий не відчуває. Тому закликаємо скористатись такою можливістю, прийти та зробити тест. Раніше ми виявляли десятки захворювань, за останні три роки це не менше 500 хворих в рік. Завдяки профілактичним акціям, ми  збільшуємо кількість раннього виявлення патологій».

Своєю чергою, директор Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська зауважила: «Ми багато уваги приділяємо здоров’ю жінок та дітей, і так склалось, що чоловіки зазнають дискримінації. Про чоловіче здоров’я говорять набагато менше, ніж мало би говоритися. Тому центр громадського здоров’я дуже активно підтримує проведення таких акцій, метою яких є раннє виявлення захворювань.

Медик також підкреслила: «Проблема є вкрай актуальна, рак простати є однією з найпоширеніших причин смертності серед онкопатологій у чоловіків. Діагностика є надзвичайно простою та доступною, тому ми заохочуємо всіх мешканців області звертатись вчасно до лікарів. Просто прийти обстеження і  переконатись, що ти здоровий».

Під час минулорічної акції були обстежені більше п’яти тисяч пацієнтів, з них понад двом тисячам провели тест «PSA». Відтак, у 59 пацієнтів виявили рак передміхурової залози, 87 були скеровані в стаціонари на дообстеження.

Додаткові методи обстеження потребували 69 пацієнт. За час акції провели три радикальні простатектомії.

Як інформував «ЩЛ», 4 та 5 листопада у Львові тривала профілактика діабету.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів