На Близькому Сході обминайте хворих верблюдів, - порада від МОЗ

08:45 19 квітня 2021 р.

Фото до новини

У Міністерстві охорони здоров'я попереджають українців про ще один різновид коронавірусних захворювань МЕRS-CоV.

У Центрі громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я України попереджають українців про ще один різновид коронавірусних захворювань МЕRS-CоV, який поширюється в країнах Близького Сходу, пише Dailylviv.

"Українці, які планують поїздки до країн Близького Сходу, мають враховувати циркуляцію у цьому регіоні близькосхідного респіраторного синдрому (МЕRS-CoV). Вперше вірус був діагностований у Саудівській Аравії ще у 2012 році. Проте й досі продовжують реєструвати нові випадки захворювання людей на MERS-CoV. В тому числі,  летальні", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV) - це гостра респіраторна вірусна інфекція, викликана патогенним для людини коронавірусом MERS-CoV.

Зокрема, перебіг хвороби може мати безсимптомний характер, а може супроводжуватися важкими клінічними проявами, такими як висока температура тіла, кашель і задишка. Часто у хворих діагностують пневмонію.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), збудник інфекції обмежується Аравійським півостровом. Зокрема, більшість випадків зареєстровано в Саудівській Аравії, Омані, Катарі, Ірані, Йорданії, Кувейті, Ємені, Об'єднаних Арабських Еміратах. За межами регіону фіксувалися поодинокі завезені випадки хвороби. Проте, подорожуючим радять бути пильними і враховувати ймовірність інфікування на території перелічених країн.

"У період з 1 січня по 11 березня 2021 року Саудівська Аравія повідомила ВООЗ про 7 нових випадків зараження MERS-CoV, зокрема 3 летальні. Вік пацієнтів — від 48 до 84 років. Троє з них мали контакт з верблюдами. Всі інфіковані мали супутні захворювання: цукровий діабет, гіпертонію або хронічні захворювання нирок. Цей факт підкреслює вже існуючі раніше дані про те, що люди саме з такими захворюваннями, а також хворобами легенів і слабким імунітетом, стають головною мішенню для MERS-CoV", - зазначають у Центрі.

Також наголошується, що зараження MERS-CoV відбувається внаслідок прямого або непрямого контакту з верблюдами. Від людини до людини вірус передається в межах родини.

Мандрівників попереджають перед відвідуванням країн Близького Сходу про те, що слід уникати близького контакту з тваринами, особливо з верблюдами, споживати сире верблюже молоко або вживати м'ясо, оброблене неналежним чином, утриматися від відвідування місць масового скупчення людей, слідувати загальним правилам заходів гігієни, таких як регулярне миття рук до і після торкання тварин, і уникнення контакту з хворими тваринами, а також брати до уваги практику гігієни харчових продуктів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів