Львівський депутат-лікар публічно засумнівався в якості вакцини Covishield з Індії

14:36 25 лютого 2021 р.

Фото до новини

Сьогодні, 25 лютого, на пленарному засіданні сесії ЛМР депутати Європейської Солідарності звернулися до міністра охорони здоров’я України та міського голови Львова щодо вакцинації проти Covid-19 для українців.

Депутати стурбовані якістю вакцини. На думку науковців, вакцина «Covishield» схвалена поспішно, адже виробник не завершив «перехідне дослідження» препарату на індійцях.

Відповідне звернення озвучив депутат ЛМР від Європейської Солідарності Роман Грицевич.

Про це повідомляє інформаційний портал Львівської міської ради, пише Dailylviv

«Звертаюся до Вас, як депутат ЛМР, але, перш за все, як лікар. В Україну з Індії прибула Вакцина проти Covid-19, 500 тисяч доз Covishield, згідно з повідомленням міністра охорони здоров'я Максима Степанова, цей препарат є аналогом, виготовленим за ліцензією Oxford-Astra Zeneca. Першочергово, згідно із заявою, мають щепитись медичні працівники.

Проте група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявляє, що з затвердженням Covishield поспішили, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях.

Незрозуміло, яка наукова логіка спонукала провідних експертів схвалити цю поспішну вакцинацію. Більш того, це є порушенням критеріїв, викладених у проєкті нормативних положень щодо розробки вакцин проти COVID-19, опублікованих Центральною організацією зі стандартизації лікарських засобів Індії (CDSCO) 21 вересня 2020 року. Одна доза (0,5 мл) містить: рекомбінантний аденовірус шимпанзе, кодуючий спайковий глікопротеін. Вироблено у 293 клітинах генетично модифікованих нирок ембріону людини (НЕК). Цей продукт містить генетично модифіковані організми (ГМО). Рішення про затвердження в повному обсязі вивченої вакцини, навіть у рамках прискореного процесу, викликає більше запитань, ніж відповідей. 

Інститут сироватки крові натомість обіцяє, що спробує провести перехідне випробування вакцини в Індії в лютому, 2021 р.

Також, за даними Інституту сироватки Індії, вакцина Covishield може бути протипоказана у низці випадків: важка алергічна реакція; підвищена температура тіла; порушення згортання крові або вживання антикоагулянтів; ослаблений імунітет; вагітність; грудне годування; використання іншої вакцини проти коронавірусу.

Найпоширенішими можливими побічними ефектами вакцини Covishield можуть стати: біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці в місці ін'єкції, втома, озноб або гарячка, головний біль, нудота, біль у суглобах або м'язах. Вакцина також може спричинити утруднення дихання.

Крім того фіксують блювоту та діарею. Серед рідкісних побічних ефектів було зафіксовано також зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання», - йдеться у зверненні.

Сьогодні розпочали вакцинацію працівників Львівської обласної інфекційної лікарні

У Львові вакцину від Covid-19 будуть складувати у Брюховичах

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів