Легендарні подвиги Другої світової відбувалися під дією алкоголю та наркотиків, – академік

15:53 27 квітня 2015 р.

Фото до новини

Українські фармацевтичні заводи не зацікавлені у швидкому вилікуванні бійців від алко- та наркозалежності


Відео: Львівський прес-клуб

Під час усіх воєн бійці вживали психотропні стимулятори. Під час Першої світової війни був дуже популярним «чай» – горілка з кокаїном. Під час Другої світової Сталін особисто розпоряджався видавати «наркомівські сто грамыв». Зараз наші бійці заспокоюють свої нерви за допомогою алкоголю та наркотиків.

Про це сьогодні, 27  під час квітня прес-конференції на тему «Нові наукові розробки львів’ян, які допомагають подолати поствійськові психологічні синдроми в учасників АТО», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив академік, президент Всеукраїнської асоціації з проблем наркоманії та алкоголізму Борис Собєтов.

За його словами, всі подвиги під час попередніх воєн, які так популяризувала радянська пропаганда, бійці робили не з великої любові до батьківщини, а саме під дією алко- та наркопрепаратів.
- Вживання психостимуляторів змінює особистість, робить людину байдужою до людських страждань, знижує чутливість до бойових поранень, болю, - каже Борис Собєтов.

У світі є три препарати, яким лікують наслідки вживання алкоголю та  наркотиків. Вони були розроблені у 1946, 1957 та в 1964 роках.  А також – розроблений львівським науковцем Борисом Собєтовим. Але який Україна так і не поставила на промисловий виробництво.
- Фармацевтичні концерни зацікавлені у великих партіях. Вони не можуть випускати парії в 20 тисяч, їм потрібно не менше ста тисяч і до мільйона ампул, - пояснює незацікавленість в цих ліках розробник.

За словами доцента кафедри нових лікарських засобів Інституту хімії та хімічних технологій НУ «Львівська політехніка» Наталії Заярнюк, вищезгаданий препарат, «Тетлонг-250», відрізняється від інших препаратів тим, що його не треба приймати щодня.

- Цей засіб не потрібні постійно приймати в таблетках. Тому що щодня пігулки буде приймати хіба що бабця, яка за цим стежить. А пацієнт з алкогольною чи наркотичною залежністю не буде цього робити, - каже вона.

Найліпше лікування для таких пацієнтів – імплантати чи уколи. Так ось, «Тетлонг-250» - це ін’єкція.
- Одна ампула приймається один раз на місяць м’язево. І дія спостерігається впродовж місяця. Для того, щоби цілком вилікуватися від залежності, потрібно пройти річний курс лікування. Цей препарат добрий для анонімного лікування та не впливає на працездатність людини. Весь курс лікування коштує 500 доларів, - каже Наталія Заярнюк.

Як стверджують лікарі, лікування пігулками коштує до двох тисяч доларів на рік і пацієнт отримує додатково побічні проблеми.
Препарат «Тетлонг-250»  існує вже 30 років і його увесь час вдосконалюють. Але за українським законодавством потрібно кожного разу перереєстровувати та патентувати.
- Препарат був вперше зареєстрований в 1997 році, потім – у 2000-му, в 2010. Цього року його патентне посвідчення і реєстраційний захист закінчується. Перша його реєстрація коштувала 46 доларів, зараз для цього потрібно – 20 тисяч доларів, - каже Борис Собєтов.

Наразі цим препаратом зацікавилися американці. І вони готові його перекупити.
- Вони внесуть в нього якийсь несуттєвий додаток, наприклад, аскорбінову кислоту та це вже буде інший препарат. І тоді ми його будемо купувати не в Україні і дуже за великі гроші, - попереджає науковець Наталія Заярнюк.

За словами розробника, завод  «Львівдіалік» випускав невеликі партії цього препарату. Але зараз підприємство  збанкрутувало. Останні ампули, які ще є на медичних складах, використовують у Військово-медичному клінічному центрі західного регіону для допомоги бійцям з АТО.

За словами лікаря-психіатра цього  клінічного центру Василя Павлова, зараз у них відкрито відділення з наркологічними ліжками.
- Розраховано на 50 ліжок, але через певні організаційні проблеми розгорнуто тільки 25. Але вони постійно заповнені. Кількість хворих тільки збільшується: посттравматичні розлади, депресивні реакції, віддалені наслідки. Все частіше виникає проблема наслідків алкоголізації учасників АТО, - каже лікар-психіатр Військово-медичного клінічного центру західного регіону, кандидат психологічних наук Василь Павлов.

На жаль, жоден з українських фармацевтичних заводів не зацікавився пропозицією львівського науковця. Хоча спеціалісти стверджують, що препарат дуже потрібний.
- Як провізор я пропрацювала 20 років у аптеці, 10 років пропрацювала у лікарні. Я стикалася з алкоголіками та наркоманами. Тому хочу сказати, що препарат унікальний і необхідний, - каже доцент кафедри технології біологічно активних сполук фармації та біотехнології Інституту хімії та хімічних технологій НУ «Львівська політехніка» Аеліта Кричковська.

Науковці, які працюють над цим препаратом, стверджують, що для продовження наукових досліджень, їм потрібна певна база.
- Потрібне обладнання, яке може дозволити проводити досліди, проведення доклінічних досліджень, спеціальні лінії мишей та щурів, - каже Наталя Заярнюк.

А для цього потрібна зацікавленість держави.

Довідка.

На сьогодні в Україні - близько 4 млн. алко- та наркозалежних.  Тобто, кожна десята особа.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів