Киянина з важкою мінновибуховою травмою у Львові врятували завдяки пристрою доповненої реальності

20:47 23 березня 2022 р.

Фото до новини

До першого територіального медичного об’єднання Львова надійшов пацієнт з вкрай важкою травмою – біля чоловіка розірвався снаряд. Щоб вилікувати його, лікарі застосували пристрій доповненої реальності, яких на всю Україну лише чотири.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Оскільки характер травм пацієнта незвичний для цивільної медицини, аби максимально якісно надати йому допомогу, лікарі вирішили залучити колег з інших клінік та навіть країн, які мають великий досвід в лікуванні схожих травм. Однак зробили це в унікальний спосіб - завдяки пристрою доповненої реальності американської компанії RealWear, що лише з'явився в Україні.

«Пацієнт потрапив до нас тиждень тому зі столиці з важкою мінно-вибуховою травмою. У нього були пошкоджені осколками руки, гомілки тощо. Наші лікарі двічі прооперували чоловіка. На щастя, зараз ми спостерігаємо позитивну динаміку реабілітації, тобто загальний стан стабілізується», - розповіла лікарка-анестезіолог першого територіального медичного об’єднання Леся Пелещак.

Сам пристрій, обладнаний потужною камерою з функцією зближення, двома мікрофонами, він кріпиться на голові у лікаря. Прилад під’єднується до інтернету та керується голосом. Залучати до консультації, що відбувається в режимі реального часу, можна людину у будь-якій точці світу. Єдина умова - наявність інтернету.

«Це унікальна річ, яка дає можливість в реальному часі з’єднати нас з колегами з усього світу, які нам можуть допомогти. Завдяки пристрою, вони бачать те ж саме, що ми, навіть у зближеному форматі. Водночас ми можемо отримувати рекомендації у момент операційного втручання, яку тактику слід обрати. Нову технологію вже опрацювали в країнах Скандинавії, але в Україні з таким приладом працюють вперше. Один такий апарат є у Львові, ще три – у Києві», - зазначив професор Львівського національного медичного університету Андрій Базилевич.

Він запевнив, що апарат з додатковою реальністю незамінний під час роботи з пацієнтами, які отримали саме військові поранення.

Пристрій доповненої реальності - це апарат першого покоління (HMT-1) американської компанії RealWear, який пройшов всі випробування та перевірений за останні 6 років в країнах Європи та США.

Унікальна для Східної Європи операція на серці у Києві

Труби, вагою одна тонна, відділили ноги від хребта: за 12 годин медики повернули чоловікові здатність ходити

У Львові лікарі врятували життя юнакові зі зрощеними нирками

Ціна лікування зламаної ноги у КЛШМД Львова, - розповідь пацієнтки зі заслугами (відео)

 

У дитячій лікарні Львова прооперували немовля із важкою вродженою вадою серця

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів