Куріння зменшує мозок - процес незворотний

10:50 28 січня 2024 р.

Фото до новини

Що більше сигарет людина викурює за день, то більше зменшується мозок. А зменшення обсягу мозку є ознакою біологічного старіння та провокатором розвитку деменції.

Результати такого дослідження опубліковані у журналі Biological Psychiatry: Global Open Science, пише DailyLviv.com.

Згідно з дослідженням, проведеним вченими з медичної школи при Вашингтонському університеті в США, куріння може призводити до зменшення обсягів головного мозку. 

У дослідженні використовувалися дані понад 40 тисяч осіб, які були взяті з найбільшого сховища біологічних зразків людини – британського Біобанку. Дослідницька команда проаналізувала інформацію про обсяг мозку, стаж куріння та схильність до цієї шкідливої звички у 32 094 осіб з них. Оцінка стану мозку проводилася з допомогою КТ (комп'ютерної томографії).

Виявилося, що куріння справді може сприяти зменшенню обсягів мозку. Крім того, вираженість такого ефекту залежала від дози - що більше сигарет людина викурює на день, то більше зменшується мозок. Автори дослідження пояснили, що зменшення обсягу мозку є ознакою біологічного старіння та провокатором розвитку деменції.

Також вчені зазначили, що такі зміни є незворотними. Обсяг мозку у колишніх курців не відповідав такому у тих, хто не курить, навіть якщо перші давно відмовилися від сигарет.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів