Дві третини львів'ян потребують стоматологічної санації, – президент

20:17 12 листопада 2018 р.

Фото до новини

70 відсотків львів’ян, які звернулися до стоматологів, потребують лікування. Хоча сьогодні до лікарів за допомогою приходить тільки третина містян. І вже тоді, коли зуби сильно уражені карієсом.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 12 листопада, під час прес-конференції на тему: «Різке погіршення стоматологічного здоров'я львів'ян, відсутність профілактичних програм та втрата найкращих спеціалістів. Президент Асоціації стоматологів України і експерти про наслідки руйнації комунальної стоматології у Львові», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила президент Асоціації стоматологів України, професор Ірина Мазур.

- Завдяки тому, що у Львові є медичний університет, є достатньо і лікарів-стоматологів. Але десять років тому стоматолога планово відвідували сорок відсотків львів’ян. А зараз – всього 33 відсотки, - говорить вона.

За її словами це свідчить про те, що у Львові стоматологічна допомога недоступна. І коли вже львів’яни таки потрапляють до стоматолога, то лікар констатує ускладнений карієс та видаляє ураженні зуби.  

Лікарі акцентують на цьому увагу, бо відсутність зубів – це не тільки естетична проблема.

- Стан здоров’я порожнини рота позначається на загальному стані здоров’я. Він впливає на серцево-судинні захворювання, на перебіг цукрового діабету. Може давати загострення такій хворобі, як інфекційний ендокардит, від якої помирає 30 відсотків людей, - застерігає президент Асоціації стоматологів України.  

Професор Ірина Мазур також порівняла стоматологічну допомогу у Львові та інших містах України. 

- Якщо в Україні серед оглянутих лише кожен другий пацієнт потребував санації, то у Львові – дві третини. І що мене насторожує як фахівця, порівняно зі загальноукраїнським показником, збільшується кількість львів’ян та мешканців Львівської області, які звертаються з ускладненим карієсом. Також у Львівській області – більше осіб, які видаляють зуби та яким проводять операції в щелепно-лицьовій ділянці. На третину більше, ніж в Україні! – констатує вона. 

Незважаючи на такий стан стоматологічного здоров’я львів’ян, у Львові, другий рік триває ліквідація комунальної стоматології.  «Щоденний Львів» писав про те, як місцева влада реформує Комунальну третю стоматологічну поліклініку.

А минулого тижня, як повідомив завідувач терапевтичного відділення Комунальної третьої стоматологічної поліклініки міста Львова Олександр Бурій, депутати Львівської міськради проголосували за рішення про приєднання Комунальної п’ятої стоматологічної поліклініки Львова до Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка № 1».

На думку координатора української медичної експертної спільноти, заступника голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтина Надутого, такі кроки місцевої влади сприяють збагаченню власників приватних стоматологічних клінік. 

- Нас всіх спонукають до того, аби всю стоматологію зробити комерційною.  А вона зацікавлена в прибутку, в комерційному зиску. Мети – дати здоров’я людям – у неї немає. Це підприємство створене для того, аби задовольнити потреби засновника – купити хороший дім, машину та інше. Найкращий пацієнт для приватної стоматології – беззубий пацієнт. Тому що йому виготовляють найдорожчий імплант. Тоді як завдання комунальних стоматологічних клінік – профілактика захворювань, - переконаний він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів