Божевільні апетити на приміщення обласних психоневрологічних диспансерів у Львові

19:33 26 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб

Дискредитацією медичної реформи органами місцевого самоврядування називають лікарі психоневрологічних диспансерів ініціативу реорганізації психіатричної служби Львівщини. Понад півроку іде бюрократична боротьба між Львівською обласною радою і трудовими колективами замість конструктивного діалогу.

26 листопада на цю тему у Львівському прес-клубі відбулася прес-конференція, організована оргкомітетом комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер».  Голова профспілки КЗ ЛОР ЛОКПНД Мирослава Луцишин розповіла про хронологію подій. 26 квітня на сайті обласної ради опублікували два проекти рішень: про реорганізацію Львівського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру шляхом приєднання його до Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні та реорганізацію Львівського обласного дитячого психоневрологічного диспансеру шляхом приєднання його до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. 

Юрисконсульт медичного закладу Юрій Бундз зазначив, що такі наміри, як і окремі наступні коментарі представників влади, є протиправними і суперечать чинному законодавству.  

У травні медики, протестуючи проти свавілля влади, вперше вийшли на пікет Львівської обласної ради. Однак влада Львівщини проігнорувала пікетувальників. За словами Ростислава Гривула, завідувача цілодобового стаціонарного відділення №1 Львівського обласного психоневрологічного диспансеру, «влада демонструє невирозумілість ситуації». Ростислав Гривул зацитував висловлювання голови Львівської облради Олександра Ганущина, опубліковані 15 травня на одному з інформсайтів, про те, що вивільнені внаслідок реорганізації приміщення диспансеру можуть бути продані.  «Обласний психоневрологічний диспансер  розташований у кількох приміщеннях: на вулиці Коциловського, 15а, 30 і 32 та має корпус на вулиці Ольги Басараб, 2», - нагадав Ростислав Гривул. 

«З моменту появи на сайті обласної ради проекту рішення про ліквідацію диспансера є повне ігнорування колективу. Щодо подальшої нашої справи - нам нічого не відомо», - прокоментував ситуацію головний лікар Львівського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру Володимир Яєчник. Він зазначив, що головне у реформуванні психіатрії – це збереження фахівців та налагодження комунікування між органами влади, медичною спільнотою, родичами пацієнтів. «Є приклади успішного реформування психіатричної галузі в деяких областях на сході України. Спільно доходили консенсусу, відтак реформу вдалося провести. Є й інші приклади, коли учасникам процесу не вдається дійти спільної згоди», - констатував Володимир Яєчник. 

Підтримати колег на прес-конференцію прибули провідні фахівці–медики, зокрема, професор Олександр Фільц, доцент кафедри психіатрії та психотерапії ЛНМУ ім. Д. Галицького Роман Кечур, головний експерт з дитячої психіатрії Львівської області Алла Петрів. Роман Кечур події довкола диспансерів назвав наслідком "децентралізації сваволі". 

Депутат облради, колишній перший заступник голови облради Парасковія Дворянин сказала, що питання реорганізації психіатричної служби не вносять до порядку денного сесійних засідань облради лише тому, що наразв немає більшості голосів депутатів за його прийняття. Коли ж ця більшість буде визначена у кулуарах, а лікарі втомляться захищати свої права, таке голосування відбудеться дуже швидко. Такий стиль поведінки притаманний нинішньому керівництву Львівської обласної ради. 

Учасники прес-конференції оголосили вимоги трудових колективів медичних закладів до влади. Насамперед вони згадали про потреби хворих із ментальними розладами: ці пацієнти потребують у 2019 році безкоштовних ліків, про що забули поки що міське управління охорони здоров'я та відповідний обласний департамент. У разі, якщо у грудні не буде передбачено фінансування ліків, медики звернуться до правоохоронних органів за захистом прав пацієнтів. Представники оргкомітету КЗ ЛОР  ЛОКПНД вимагають призупинення обласною радою будь-яких реорганізаційних рішень і створення комісії з фахівців-психіатрів, представників Мінздоров'я та кафедр психіатрії вищих навчальних закладів для об'єктивного вивчення клінічної роботи обласного диспансеру.  І відтак напрацювання реального плану розвитку психіатрії Львівської області. 

Учасники прес-конференції розкритикували намір департаменту охорони здоров'я ЛОДА організувати лікування пацієнтів диспансеру у Львівській психіатричній лікарні, скоротити кадри у диспансері та перевести стаціонарне відділення диспансеру у Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи у Винники.

Родичі пацієнтів, які виступали на прес-конференції, також просили владу призупинити будь-які рішення про реорганізацію диспансерів, побоюючись зниження рівня надання медичної допомоги. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів