Викладач зі Львова навів список тих банків і компаній, від яких вимагатиме користування українською мовою

19:51 5 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Святослава Літинського в інтернет-мережі «Facebook»

Старший викладач кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Літинський склав на перший квартал поточного року список з одинадцяти справ, які він втілюватиме як самотужки, так і з компаньйонами.

Кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва повідомила сьогодні, 5 січня, в публікації «Львів’янин Літинський розширює спектр «ініціативи знизу»:

«День» уже розповідав про ініціативи старшого викладача кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка Святослава Літинського, котрий у вересні 2014 року звернувся до Франківського районного відділу Державної міграційної служби у Львові зі заявою про видачу паспорта «лише українською та, за можливістю, англійською мовами». Позаяк у ДМС Святославові Володимировичу, посилаючись на чинне законодавство, відмовили, він звернувся до суду – і виграв (див. публікацію «Паспорт – без сторінки російською» у «Дні» від 26.11.2014 року).

Тоді у розмові зв журналістом «Дня» Святослав зазначив, що свої дії протестними аж ніяк не вважає: «Я не прагну привернути увагу – хочу захистити свої права». І назвав свою акцію «ініціативою знизу».

І от тепер, у перші дні нового 2015¬-го, Святослав Літинський повідомляє, що значно розширює спектр своєї «ініціативи знизу». Зокрема, на перший квартал поточного року склав список аж із одинадцяти справ, які має втілювати і самотужки, і з компаньйонами. І це:

«1. Скарга щодо відсутності зрозумілої мови у компанії «Lufthansa» до «European Aviation Safety Agency». Це ж очевидне порушення правил безпеки.

2. Сподіваюся, що Анатолій Ільченко повідомить про другий виграш (в Миколаєві) про мову внутрішнього паспорта – будемо звертатися до суду щодо бездіяльності Кабінету міністрів (Арсеній Яценюк).

3. Нацрада дасть відповідь про недотримання законодавства нею ж щодо контролю за виконання закону рядом каналів – будемо готувати позов про її бездіяльність.

4. В лютому відкриють провадження проти «UniCredit Bank Украина» та ПУМБ за надання виписок іноземною мовою.

5. ПриватБанк оголосить про надання виписок і українською мовою.

6. «Volkswagen» дасть відповідь щодо відсутності доступної інформації на панелі приладів, та інформації про споживання ресурсів українською мовою. Дуже сподіваюся, що це буде позитивна інформація, з вказанням дати додавання української мови у панель приладів. Сподіваюся на позасудове врегулювання.

7. Суд з «Samsung Ukraine» щодо немаркування мікрохвильовок українською.

8. Отримаю відповідь щодо маркування ноутбуків від комітету ВР.

9. Отримаю відповідь від комітету ВР щодо зарплати викладачам, як тільки уряд прийме чергову постанову – подаємо в суд, щоб ЗП видавали згідно законодавства.

10. В березні подаємо в суд на «HP Dell Lenovo Ukraine» про відсутність маркування клавіатури українською мовою. Буду просити Ігор Васюник про депутатське звернення щодо бездіяльності сертифікаційних органів та захисту прав споживачів.

11. У квітні «Rozetka.ua» повідомить про введення веб¬магазину на рідній мові.

Оцей список справ Святослав виклав на своїй сторінці у «Facebook», а журналістові «Дня» сказав у телефонній розмові, що «налаштований рішуче». І попри те, що виконання першого пункту заплановано на кінець січня, вже отримав схвальні відгуки на всі свої плани».

Про це повідомляється в понеділок на сайті київської газети «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів