У Львові розпочали відзначати 201-й день народження Тараса Шевченка (відео, оновлено)

20:00 9 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі облради, «сьогодні, 9 березня, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Львові відбулися заходи до 201-ої річниці від дня народження великого поета».


Відео: tvzikua

«Сьогодні, 9 березня, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Львові відбулися заходи до  201-ої річниці від дня народження великого поета», – повідомили сьогодні, 9 березня, «Щоденному Львову», в прес-службі облради, конкретизуючи при цьому:

«Віддати шану національному пророкові разом із представниками громадськості, духовенства, лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка прийшли голова Львівської обласної ради Петро Колодій, депутати обласної ради Ярослав Качмарик, Андрій Корнат, Юрій Підлісний.  Керівництво області та міста, депутати, лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка та представники громадськості поклали квіти до пам’ятника Кобзареві. Потім військовий капелан Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, отець Степан Сус, відслужив молебень за Україну та її Героїв. 

Також на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відомі львівські письменники, члени Львівської обласної організації Національної спілки письменників України читали твори Тараса Шевченка та свої вірші, таким чином започаткувавши проект «Шевченкова промова». Прозвучали патріотичні пісні у виконанні народного артиста України Остапа Стахіва, заслужених артистів України Тараса Курчика і Романа Ковальчука, переможця проекту «Голос. Діти», учня Львівської державної спеціалізованої школи-інтернату імені Соломії Крушельницької Романа Сасанчина, хору та капели бандуристів Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка. Загалом у Львівській області заплановано близько 500 заходів для вшанування пам’яті великого українського поета. 

Своєю чергою, в прес-службі Львівської облдержадміністрації повідомили сьогодні, 9 березня:

«Сьогодні, 9 березня, у Львові представники обласної та міської влади, а також громадськості взяли участь у велелюдному заході з нагоди 201-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка та урочисто поклали квіти до його пам’ятника. Участь в урочистостях взяв й голова Львівської ОДА Олег Синютка. Захід розпочався зі спільного виконання присутніми національного гімну України та продовжився декламування віршів Великого українця – Тараса Шевченка.

Згодом, військовий капелан, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові Степан Сус у короткому богослужінні помолився за мир та українських вояків та побажав вірянам уникати міжусобних чвар. Урочистий захід продовжився випусканням «голубів миру». На Заході також лунали твори Тараса Шевченка під акомпанування бандури. Зазначимо, Львівщина відзначить Шевченкові дні, з  9 по 11 березня, понад 500 просвітницькими заходами».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 9 березня, «Щоденному Львову»:

«Львів відзначає 201-шу річницю від дня народження Тараса Шевченка. Сьогодні, 9 березня, впродовж дня біля пам’ятника Т. Шевченку звучать музичні твори та поезія Кобзаря.

З 13.00 твори митця читали відомі львівські письменники: Марія Чумарна, Марія Людкевич, Оксана Лозова, Олесь Дяк, Віктор Палинський, Богдан Стельмах, Ярослав Камінецький та Ігор Гургула. О 14:00відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, за участю керівництва області та міста, лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, громадських організацій.

Потім військові душпастирі Гарнізонного храму Св. Ап. Петра і Павла відслужили молебень за Україну та за її героїв. Мистецька програма біля пам’ятника Т.Шевченку продовжується».

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині 201-й день народження Тараса Шевченка відзначатимуть 9-11 березня на понад 500 заходах, зокрема, студенти утворили «живий» Державний Герб України й вшанували Тараса Шевченка віршами 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів