На Львівщині 201-й день народження Тараса Шевченка відзначатимуть 9-11 березня на понад 500 заходах

10:40 9 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У прес-службах ЛОДА та облради повідомили «Щоденному Львову» про те, як вшановуватимуть Кобзаря в нашій області.

У прес-службі облдержадміністрації повідомили «Щоденному Львову»:

До 201-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка – видатного поета, художника, митця, якого знають і шанують у всьому світі – на Львівщині відбудеться низка заходів.

9 березня з 9.00 біля пам’ятника Тарасові Шевченку звучатимуть музичні твори з проекту «В шану Тарасові Шевченку» та поезія Кобзаря у виконанні народних артистів України Святослава Максимчука і Богдана Козака.А з 13.00 твори митця читатимуть відомі львівські письменники: Марія Чумарна, Марія Людкевич, Оксана Лозова, Олесь Дяк, Віктор Палинський, Богдан Стельмах, Ярослав Камінецький та Ігор Гургула. 

О 14.00 відбудеться урочисте покладання квітів за участі керівництва області. О 14.10 розпочнеться молебень за Україну, який проведуть військові душпастирі Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. У мистецькій програмі передбачено участь капели бандуристів та хору Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка, заслужених артистів України Тараса Курчика і Романа Ковальчука та переможця проекту «Голос. Діти», учня Львівської державної спеціалізованої школи-інтернату імені Соломії Крушельницької Романа Сасанчина.

10 березня о 15.30 у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбудеться  урочиста академія з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Доповідь виголосить кандидат історичних наук, доцент Василь Кметь. У концертній програмі беруть участь: народна капела бандуристок «Зоряниця», народний дівочий хор «Ліра», хор факультету культури і мистецтв. Поезію Тараса Шевченка читатимуть студенти факультету культури і мистецтв.

11 березня на урочисті заходи запрошує Львівський палац мистецтв спільно з народним музеєм Тараса Шевченка. З 16.00 тут відбудеться презентація проекту Юрія Гнатковського «Відчути Україну», відкриття виставки живопису Валерія Шаленка «Навколо Шевченка», Урочиста академія за участю капели бандуристів «Карпати» та відео-лекція Анни Шиделко «Погляд Тараса Шевченка у майбутнє України. Його Слово – символ Майдану».

11 березня у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької відбудеться концертна програма «Уклін тобі, Тарасе!», де звучатиме кантата-симфонія «Кавказ» С. Людчевича. У Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької цього місяця відбудеться показ вистав пов’язаних з життям та творчістю Т.Шевченка: на великій сцені глядачі зможуть побачити «Назара Стодолю» та виставу «Державна зрада» Р. Лапіки; на Камерній сцені – моновистави Святослава Максимчука «Моя Шевченкіана» та сучасне прочитання Шевченкової «Катерини».

Окрім цього 9 березня за участі оркестру театру та сестер Тельнюк презентується музичний проект «Наш Шевченко». До постаті Тараса Шевченка звернеться також Львівський академічний обласний театр ляльок, в репертуарі якого буде вистава «Садок вишневий коло хати».

10 березня у Львівській обласній філармонії слухачам пропонується пісенна симфонія «За чумацьким шляхом…». Свої книжково-ілюстративні виставки підготували для відвідувачів Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка та Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові.

Загалом у Львові та районах області передбачено понад 500 культурно-просвітницьких заходів на вшанування великого Генія».

Своєю чергою, в прес-службі обласної ради повідомили «Щоденному Львову»:

«У понеділок, 9 березня, керівництво Львівської області, депутати обласної ради, духовенство та громадськість Львівщини вшанують пам'ять національного пророка Тараса Шевченка. На площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку о 13.00 розпочнеться читання творів Тараса Шевченка відомими львівськими письменниками.

О 14.00 керівництво області та міста, лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка та громадські активісти урочисто покладуть квіти до пам’ятника Кобзареві. Опісля військові капелани Гарнізонного храму Св. Ап. Петра і Павла відслужать молебень за Україну.

Також серед урочистих заходів передбачена мистецька програма, зокрема, біля пам’ятника Тарасові Шевченку звучатимуть патріотичні пісні у виконанні заслужених артистів України Тараса Курчика і Романа Ковальчука, переможця проекту «Голос. Діти», учня Львівської державної спеціалізованої школи-інтернату імені Соломії Крушельницької Романа Сасанчина, хору та капели бандуристів Львівської національної музичної академії імені М.Лисенка».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів