У Львові покажуть «вишиті» їжу, взуття, одяг

12:32 4 липня 2018 р.

Фото до новини

З 12 до 17 липня у Львові відбудеться Перший фестиваль дизайну вишиванки.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 4 липня, під час прес-конференції на тему: «Перший Фестиваль дизайну вишиванки у Львівському палаці мистецтв», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила керівник мистецького відділу Палацу мистецтв Галина Дорощук.

За її словами, під час фестивалю представлять святкове обрядове вбрання українців. Це експонати з фондів Історико-краєзнавчого музею у Винниках та Музею народної архітектури та побуту у Львові ім. К. Шептицького. З фондів музею Шептицького буде експоновано шість костюмів, які репрезентують національний колорит західних областей України. Ще один костюм надає для експозиції Історико-краєзнавчий музей Винників. 

- Ця виставку будуть супроводжувати світлини знаного фотографа та етнографа першої половини 20 століття Юліана Дороша. А костюми представляють наш, західний регіон – Підляшшя, Холмщину, Яворівщину та Гуцульщину. Це є той початок нашої народної вишивки, то є той пласт народної культури, який зберігається в музеях і є автентичним матеріалом для наших народних майстринь, які теж представляють свої вишивки на фестивалі, - розповіла Галина Дорощук. 

Співорганізатор Фестивалю дизайну вишиванки Олександра Тимчишин каже, що до участі у фестивалі вже зголосилося 40 учасників.

- Проте вони ще продовжують зголошуватися. Більшість з них – дрібні виробники, які покажуть власну майстерність. Але є й кілька крупніших виробників, які є оригінальними в дизайні, мають власні напрацювання. Майстри – з Коломиї та Рівненщини, - каже вона. 

Але дизайн вишивки – це не тільки вишиванки. На фестивалі будуть виставлені гобелени, вартість яких є від десяти тисяч гривень. 

- Є досить багато жіночих прикрас, вироби з бісеру, сумки, взуття, флористика. Також дизайн вишивки можна використати у їжі. Будуть смаколики в українських традиціях, - говорить Олександра Тимчишин.

Усіх, хто забажає, навчатимуть виготовляти гуцульське народне взуття, робити національні букети та вправлятися в бойовому гопаку. 

Також в рамках фестивалю пройдуть дефіле, де моделі покажуть як сучасні вишиванки, так і ретроспективу. 

Співорганізатор, керівник музичної частини Фестивалю дизайну вишиванки Юлія Карпа зауважила, що фестиваль вишиванки – це не тільки вишивка, але й розвиток сучасної української музики. 

- Під час відкриття фестивалю оперні співаки представлять світові джазові хіти, українські пісні та оперні арії. Співатимуть Володимир Окілко, Вадим Панайда та Маріанна Лаба. Наступного дня виставка відкриється у супроводі дуету бандуристок. А на закриття будуть гурт МалДіви, юна співачка Анастель, гурт Глембері та Михайло Мирка, - повідомила вона.

Вхід на фестиваль – безкоштовний. Квитки треба буде купити тільки на виставку старовинних вишивок.  

Довідка від організаторів

З 12 до 15 липня у Львівському палаці мистецтв (вулиця Коперника, 17) відбудеться перший Фестиваль дизайну вишиванки. В найбільшому у Львові виставковому комплексі зберуться найліпші виробники вишитого одягу і предметів інтер’єру. Ідея фестивалю – популяризувати мистецтво вишивки і створити платформу для обміну досвідом між виробниками й майстрами цієї справи. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів