У Львові до 3 жовтня триватиме Екуменічний соціальний тиждень

11:00 1 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки «Екуменічний Соціальний Тиждень» в інтернет-мережі «Facebook»

Учасники форуму обговорюватимуть питання реформування вищої освіти, європейські стандарти якості, цінності та моральні орієнтири, якими має керуватися увесь освітній процес. Також говоритимуть про розвиток богословської освіти в країні.

30 вересня у Львові стартував 8-й Екуменічний соціальний тиждень, який триватиме до 3 жовтня. Його організував Інститут екуменічних студій УКУ за підтримки Львівської міської ради, Українського католицького університету, Національного університету «Львівська Політехніка», Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради. Про це повідомили сьогодні, 1 жовтня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також розповіли:

«8-й Екуменічний соціальний тиждень присвячений темі освіти. Під час форуму учасники обговорюватимуть питання реформування вищої освіти, європейські стандарти якості, цінності та моральні орієнтири, якими має керуватися увесь освітній процес. Також говоритимуть про розвиток богословської освіти в країні. Президент Інституту екуменічних студій, отець Іван Дацько підкреслив:

«Для Львова Екуменічний соціальний тиждень вже став традицією, адже він стараннями ініціативних людей та організаторів проводиться вже увосьме. І саме цього року говоримо про освіту в контексті формування духовної екуменічної чесної працьовитої європейської людини.

Ми маємо впроваджувати таку освіту, яка б провадила зміни та інновації у наше суспільство. Сподіваюся, цей тиждень буде успішним і принесе нам великий духовний підйом і користь 

Політично хочемо увійти в Європейський Союз, але з якими вартостями? Через формацію, через науку, через освіту, через духовну настанову, через інновації, нововведення та реформи, маємо стати більш європейськими людьми».

Своєю чергою, начальник управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик повідомила: «Упродовж 8-го ЕСТ матимемо змогу  обговорити і подумати над вирішенням надзвичайно важливих питань сьогодення, почути думку Церкви, влади, бізнесу та представників громадськості. Ми знаємо, наскільки є важливою якісна освіта і як вона впливає на наше подальше життя. Інновації в освіті є потрібними, але слід також включати духовний і морально-етичний аспект при нововведеннях.  Ще одним не менш значимим питанням для роздумів є проблема інклюзивної освіти, адже потрібно робити все для того, щоб такі діти мали змогу соціалізуватися і навчатися у вищих навчальних закладах України. Це питання потребує нових думок та ідей, тому буде цікаво почути думку громадськості».

Натомість в.о. керівника відділу соціальних проектів і розвитку НРЦ «Джерело». Наталя Сіреджук зазначила: «Рівень розвитку суспільства вимірюється тим, наскільки люди вміють дбати про тих, які є поруч, які мають особливі потреби. Рівень нашої відкритості та доступності говорить про те, наскільки ми є європейські. Бо якщо ми будемо будувати нову освіту, не враховуючи потреби всіх, тоді нам треба буде її перебудовувати заново».

Своєю чергою, координатор 8-го Екуменічного соціального тижня Ірина Кітура розповіла:

«Екуменічний соціальний тиждень є одним із проектів Інституту екуменічних студій Українського католицького університету. Вже вісім років поспіль, спільно з Львівською міською радою, Львівською обласною радою та адміністрацією, Національним університетом «Львівська політехніка» та УКУ, а також партнерами, ми організовуємо Всеукраїнський суспільний форум.

До участі запрошуємо громадські організації, благодійні фонди, освітян, молодь, студентство, представників бізнесу, влади, релігійних організацій і духовенства всіх конфесій. Екуменічним  форумом ми, насамперед, намагаємося сприяти екуменічному діалогу, який стосується співпраці і розвитку соціальної сфери. Цього року на Форумі йтиметься про освіту. 

Програма екуменічного тижня ділиться на такі основні блоки:

1 жовтня – академічна конференція, однойменна з форумом «Освіта задля змін: духовність та інновації». До участі було запрошено Міністра освіти і науки України Сергія Квіта, президента МБФ «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики» Тараса Фінікова, директора Аналітичного центру CEDOS та співавтора Закону «Про вищу освіту» Єгора Стадного, голову Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України та керівника громадської організації Фонд «Європа ХХІ» Галину Усатенко. Зокрема, буде розглядатися те, як держава має співпрацювати з громадським сектором, аби покращити і забезпечити якість надання освітніх послуг.

Також доповідатиме директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, яка детальніше розповість, як розвивається освіта українського зарубіжжя, як діаспора має змогу отримувати освітні послуги і як їхня освіта впливає на українське суспільство.  Після академічної конференції буде відбуватися круглий стіл, де обговорюватиметься освіта нового покоління та те, як християнські цінності і європейські стандарти можуть допомогти нам покращити освітні послуги, сприяти вихованню свідомого покоління українців, які керуватимуться моральними цінностями у своєму житті і разом з тим будуть конкурентоспроможними на ринку праці. 

2 жовтня – обговорення богословської освіти і формування християнина. Тут ми детально обговоримо розвиток богословської освіти в Україні і світу загалом, поговоримо про загальні тенденції, а також розглянемо питання розвитку релігійних шкіл України на прикладі європейських країн. 

3 жовтня – обговорення інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами, можливостей і викликів у навчанні, які стоять перед людьми з особливими потребами. Відбудеться круглий стіл, спільно із ініціатором – Навчально-реабілітаційним центром «Джерело».  Також пройде вручення нагород переможцям ІV Всеукраїнського конкурсу «Репортери надії в Україні».

Конкурс сприяє підкресленню важливості журналістської етики та того, як журналісти несуть надію у суспільство через написання матеріалів. Номінантами конкурсу стали ті репортери, які представляли у своїх роботах вирішення проблеми надії та безнадії в Україні. 

Окрім цього, буде відбуватися виставка-ярмарок соціальних організацій, яка вже є традиційним заходом для Форуму і проводиться щороку. Ми запрошуємо громадські організації і благодійні фонди представити свою діяльність за допомогою різноманітних виробів та буклетів, розповісти більше про себе і долучити громадськість до своєї діяльності. 

А на завершення дня буде відбуватися благодійний концерт «ROCK-Н та друзі – дітям «Джерела», за участю «Рокаш», «Рокаш-Оркестра», Віктора Винника, Олесі Киричук, Івана Пилипця. Усі кошти, зібрані від продажу квитків, підуть на підтримку програм для дітей із особливими потребами, які надає Навчально-реабілітаційний  центр «Джерело».

VIII Екуменічний соціальний тиждень «Освіта задля змін: духовність та інновації» триває у Львові з 30 вересня по 3 жовтня. В рамках заходу відбудеться академічна конференція, присвячена темі освіти, круглі столи про інклюзивну та богословську освіту, презентації книг, виставка-ярмарок соціальних організацій, нагородження переможців IV Всеукраїнського конкурсу «Репортери надії в Україні», благодійний концерт «ROCK-H та Друзі дітям «Джерела» та інші заходи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів