Триметрову «Пташку Перемоги» поставили на міжнародній трасі (відео)

12:52 1 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Її зможе побачити понад 1 млн осіб.


Відео: Львівський пресклуб

Про це DailyLviv.com повідомили ініціатори проєкту.

30 вересня в Івано-Франковому на Львівщині відбулася знакова подія — відкриття артоб'єкта «Пташка Перемоги» у стилі традиційної яворівської забавки.

Триметрова «Пташка Перемоги»  розташована на європейській міжнародній трасі “Е-40”, щороку по якій в бік українсько-польського кордону та у зворотному напрямку прикордонного переходу «Краковець-Корчова» проїжджає понад 1 млн осіб, увагу більшості з яких приверне увагу яскравий об’єкт на трасі в напрямку пропускного пункту. 

Очільниця громади подякувала талановитим майстрам — Оксані Когут та Остапу Сойку за те, що відроджують, зберігають та популяризують давні традиції яворівської забавки, яка є однією з культурних візитівок Яворівщини. 

"Відтепер ця «Пташка Перемоги»  надихатиме кожного на нові здобутки, єднатиме нас у нашій боротьбі та завжди нагадуватиме про радість та силу нашого духу. Хай цей артоб'єкт зі своїми яскравими барвами стане провісником нашої омріяної перемоги", - наголосила Оксані Когут.

Проєкт реалізували за підтримки Українського культурного фонду. 

Довідка

Яворівська забавка є найвідомішою дерев’яною українською народною іграшкою. Традиція виготовлення яворівської забавки сягає тисячоліття, про що свідчить її стилістична спорідненість з традиційною дерев’яною іграшкою хорватського Загір’я, яка внесена в перелік шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Яворівська забавка – об’єкт нематеріальної культурної спадщини України (номер 40 у списку з 88 об’єктів) заслуговує на внесення в список об’єктів світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів