Сьогодні у Львові урочисто відкриють пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому

09:20 29 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

У середу, 29 липня, на площі святого Юра очікують до 70 тисяч паломників.

Сьогодні, 29 липня, на площі святого Юра у Львові відкриють пам’ятник главі Української греко-католицької церкви, митрополитові Андрею Шептицькому. Очікується, що участь у відкритті монумента візьме президент Петро Порошенко, який, за даними його прес-служби, перебуватиме у середу на Львівщині з робочою поїздкою.

У середу у Львові посилено заходи безпеки через очікування великої кількості учасників в урочистих заходах. За попередньою інформацією УГКЦ, може йтись про близько 70 тисяч паломників.

Серед заходів із відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького – літургії в церкві святого Юра у Львові, де митрополит спочиває у крипті собору, а також на його батьківщині у селі Прилбичі. Там також відкриють і музей митрополита. У львівській опері ввечері відбудеться прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу».

Митрополит Андрей Шептицький у монументі скульптора Андрія Коверка стоїть у чернечій рясі, опершись на стелу поряд, із хрестом у правій руці, притисненим до грудей. Постамент у такому вигляді був встановлений за життя митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії.

У 1945 році пам'ятник митрополитові Андрею Шептицькому, як і більшість львівських пам'ятників, був знищений. Ще один монумент Шептицькому авторства Сергія Литвиненка у 1935 році встановили на подвір’ї Національного музею, його також знищила радянська влада.

Про це повідомили сьогодні, 29 липня, на сайті «Радіо Свобода».

Як інформував «ЩЛ», відкриття пам’ятника Андрею Шептицькому у Львові транслюватимуть он-лайн, зокрема, участь у відкритті пам’ятника Андрею Шептицькому візьме Президент України, львівських правоохоронців переведено на посилений варіант несення служби, на відкриття пам’ятника на площі Юра просять не брати зі собою завтра речей, які потребують додаткового огляду та не є найнеобхіднішими.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів