Львівська молодь п'ятий рік двигає російський сленговий суржик

14:53 10 вересня 2022 р.

Фото до новини

У Львові стартував п’ятий Всеукраїнський молодіжний захід «Молодвіж».

Подія розпочалась з презентації та обговорення «Маніфесту Молоді’22», до якого долучились члени міжнародних фондів, громадських молодіжних організацій, представники профільного міністерства тощо. Від міста до заходу долучився перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com

«Маніфест Молоді’22» – звернення від молоді, яке спрямоване на впровадження дій і кроків для перемоги у війні та визначення головних цілей у післявоєнному розвитку України. Маніфест створюється для того, щоб молодь визначила своє місце та залученість у відбудові держави.

«З кожним роком популярність нашого заходу зростає і цьогоріч до нас приїхали навіть гості з-за кордону. Це говорить про те, що українська молодь дуже активна і спрагла до змін, розвитку себе, громади, країни загалом. «Молодвіж 4.5.0.» - не про розваги чи вечірки, а про об’єднання молодих людей заради спільних цілей», – зазначив головний організатор «Молодвіжу» Роман Цудний.  

Нагадаємо, «Молодвіж» – щорічний всеукраїнський молодіжний захід, який відбувається у вересні у Львові з 2018 року.

Цьогорічний «Молодвіж 4.5.0.» об’єднав активну молодь країни довкола викликів сьогодення. Ініціатором заходу стали команда молодіжного простору МолоДвіжЦентр.Львів, який є частиною мережі молодіжних центрів ТВОРИ!, та активна молодь міста.

Цього року захід проходить під назвою «4.5.0.» або ж «все спокійно», як кажуть військові. Програма побудована на 3 базах: спокій, залп та нація. Серед основних тем, які обговорять – свідома молодь, яка рухатиме країну далі, базові поняття українства, ментальне здоров’я і роль кожного/ої у війні.

Серед спікерів події - Меланія Подоляк, Макс Щербина, Ярослав Грицак, Віталій Портников, Тарас Чмут, Юліан Чаплінський, Остап Українець та Іван Семесюк.

Довідково.

Слова "двіж" в українській літературній мові немає. Це сленгове слово створене на основі російського суржику. Українською правильно: "двигати", "движати", "двигтіти", а також - "подвиг", "двигун". На жаль, мовна вторинність притаманна кільком поколінням молодіжних активістів Львова ще з тих часів, коли, наприклад, у 90-х вони активно впроваджували гру "КВН" (клуб вєсьолих і находчівих). Навіть російська воєнна агресія в Україні не впливає.

Голова Нацполіції погрожує львівським волонтерам кримінальною відповідальністю (відео)

Реставрують усе: у Львові відновлюють речі з історією

США допоможуть Львівщині перезимувати

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів