Художники-псевдоспілчани скликають у Львові «липову» звітно-виборну конференцію

20:48 26 квітня 2017 р.

Колишні члени Національної спілки художників України (НСХУ) намагаються її розвалити. Спілка звертає увагу громадськості на те, що виключені з її складу Василь Ярич, Дмитро Парута, Вікторія Ковальчук, Василь Заляско та Сергій Якунін, привласнивши повноваження членів правління Львівської обласної організації (ЛОО) НСХУ, ухвалили незаконне рішення скликати завтра, 27 квітня, звітно-виборну конференцію. А приміщення для нелегітимного заходу надала обласна влада у конференц-залі Львівського палацу мистецтв.

Ще 30 березня цього року згадані особи були виключені з числа членів Спілки на підставі рішення Ради НСХУ у Києві. За результатами роботи контрольно-ревізійної комісії, яка у березні перевіряла фінансово-господарську діяльність ЛОО НСХУ і не знайшла порушень, було виявлено підстави для виключення цих осіб з числа членів Спілки:

-Дмитра Паруту - зокрема за неодноразове порушення статуту Спілки, вчинення дій, які можуть завдати шкоди її фінансовим і майновим інтересам та діловій репутації, неетичні дії, які несумісні зі званням члена творчої спілки і професійного творчого працівника; 

-Василя Ярича - за порушення статуту та нетичні дії, які несумісні зі званням члена творчої спілки і професійного творчого працівника; 

-Василя Заляска - за неодноразове порушення статуту Спілки; 

-Вікторію Ковальчук - за грубе порушення  статуту Спілки та передання стороннім особам конфіденційної інформації; 

-Сергія Якуніна - за порушення статуту спілки та вчинення дій, які можуть завдати шкоди її фінансовим та майновим інтересам і діловій репутації.

 «ЛОО Національної спілки художників України шкодує про те, що сталося. Це вимушені заходи, -- пояснює Голова контрольно-ревізійної комісії ЛОО НСХУ Ігор Гавришкевич. -- Виникли непорозуміння через відверті та неправдиві перекручування фактів і поширення жахливої неправди про майно Спілки, а також через грубу та неадекватну поведінку цих осіб. Я мав з цього приводу з ними кілька зустрічей і як голова контрольно-ревізійної комісії дав обіцянку об'єктивно розібратися у спірних і дуже складних питаннях, що стосуються розбурхування конфлікту довкола майна Спілки художників. На жаль,  ніхто з них не хотів чекати на цю інформацію. Вони вирішили швидко зробити свій «маленький антистатутний переворот».

На засіданні правління мало розглядатись питання про призначення дати конференції, згідно вимог статуту Спілки. З метою дискредитувати Олега Микиту, який виконував свої обовязки як Голова Правління, колишні члени Спілки заблокували спробу призначити реальну конференцію, натомість запланували псевдоконференцію на 27 квітня.

Олег Микита обурений діями колишніх спілчан, які зірвали останнє засідання правління ЛОО НСХУ:

«Я повноважний голова організації. Є програма дій, яку поставила перед нами Національна спілка художників України. Зокрема, ми повинні затвердити Статут, назвати  дату звітно-виборної конференції. А нам відверто у  цьому заважають люди, які нелегально засідають, всі зібрання проводять без мого відома, скликають своїх однодумців і називають це «правлінням», продовжуючи пускати туман в очі львівській громаді».

ЛОО НСХУ звернулася з проханням до голови ЛОДА Олега Синютки, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина та директора Палацу мистецтв Юрія Гнатковського не надавати виключеним членам спілки приміщення конференц-залу палацу мистецтв, не сприяти у вчинені протипраних дій, які спрямовані на незаконне захоплення майна та документів спілки, і перешкоджання у здійсненні її діяльності.

Ймовірно, такі деструктивні дії окремих художників зумовлені ініціюванням спілкою перед Фондом державного майна України питання про повернення Львівського палацу мистецтв законному власнику та відповідним судовим процесом, що відбувався у Києві. 

                                                                                                                                                                                              Тетяна Метик, журналіст

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів