Гімн на Майдані співали півмільйона українців (відео)

13:16 1 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

А експерти і фахівці зафіксували цей результат.


Відео: RuslanaTube

«У Новорічну ніч на Майдані Незалежності близько 500 тисяч українців хором заспівали гімн України, – повідомляє сьогодні, 1 січня, «ТСН.ua». – Таким чином було встановлено рекорд. На Майдані знаходились експерти і фахівці, які зафіксували цей результат. Офіційну заявку ж на реєстрацію рекорду у Книзі Рекордів Гіннеса подали раніше. Зазначимо, виконанням гімну українці розпочали новий 2014-рік. Це було неймовірне видовище, оскільки під час співу всі здійняли ліхтарики догори, перетворивши Майдан на казку.

Водночас на сцені разом з усіма співали гімн Руслана, лідери опозиції та народні депутати, а також координатори Євромайдану». Натомість журналіст Української служби «Deutsche Welle» Олександр Савицький розповідає у середу:

«Сотні тисяч людей зустріли 2014 рік на київському Майдані Незалежності і таким чином ще раз продемонстрували свій європейський вибір. Рівно опівночі всі заспівали національний гімн України.

За різними оцінками, у зустрічі Нового року на Майдані Незалежності в Києві взяли участь від 200 до півмільйона осіб. Остання година 2013 року була позначена потужним корком з автомобілів на прилеглих до Майдану вулицях.

У метро більшість пасажирів була прикрашена синьо-жовтими стрічками та прапорцями і виходила з вагонів на станціях «Майдан Незалежності» та «Хрещатик». Попри щільний натовп, що вщерть заповнив головну площу країни, тут не було тисняви, а люди залишалися доброзичливими та привітними одне до одного.

Тридцятирічний киянин Леонід сказав «DW», що він приємно здивований атмосферою та настроями людей. «Я вже третій рік поспіль зустрічаю Новий рік на Майдані, але раніше тут було багато п'яних, вони дещо нечемно поводилися, а також залишали багато битого скла від пляшок і це було трохи небезпечно для взуття і ніг. А зараз все цілком інакше», – дивувався співрозмовник.

Люди напідпитку ще траплялися в метро і на підступах до Майдану. Але охоронці, що стояли на проходах через барикади, які оточують Майдан, чемно, але наполегливо завертали таких назад.

Бо «сухий закон» в епіцентрі протестів навіть на Новий рік ніхто не скасовував. «Ще ніколи не бачила такої кількості тверезих і водночас веселих людей», – сказала «DW» Марина з Донецька.

Гімн став апогеєм свята

Вона приїхала до столиці зустріти Новий рік зі своїми друзями, і спочатку не хотіла приставати на їхню пропозицію святкувати на Майдані. Але тепер була вдячна їм за цю ідею. Марина навіть попросила дати їй помахати прапором України в охоронців однієї з барикад, а також перепитувала в своїх друзів, чи вірно вона пам'ятає слова національного гімну, який всі збиралися заспівати опівночі.

За три години до дванадцятої святковий настрій присутніх на Майдані з великим успіхом підігрівали виступи найпопулярніших українських рок- та поп-виконавців, які тривали впродовж трьох вечірніх годин. За кілька хвилин до півночі на сцену вийшли члени ради Всеукраїнського громадського об'єднання «Майдан», серед яких були лідери трьох опозиційних партій зі своїми родинами.

Їхню появу та виступи з короткими привітаннями присутні зустріли без особливого ентузіазму. Найбільш емоційну реакцію спричинив зачитаний зі сцени вітальний лист з-за ґрат екс-прем'єрки Юлії Тимошенко.

Апогеєм свята стало натхненне виконання всім Майданом гімну України, яке почалося в перші секунди Нового року. Люди співали разом із переможницею Євробачення Русланою, здійнявши вгору руки , ліхтарики та увімкнуті мобільні телефони. Серед натовпу було видно чимало дітей молодшого шкільного віку, яких сиділи на плечах в батьків і також співали гімн.

Свобода як найвища цінність

Завершилося це дійство святковим феєрверком. Але атмосфера емоційного піднесення та єдності всіх присутніх не зникала, а лише посилювалася. Люди палили бенгальські вогні, вимахували прапорами, запускали в небо повітряні кульки та ліхтарі з живим вогнем, пригощали одне одного принесеними напоями та святковою їжею.

«Такого не було навіть під час святкування першої річниці Незалежності та «помаранчевої» революції. Тоді на Майдані також збиралися сотні тисяч людей. Але зараз вони, як мені здається, набагато глибше усвідомлюють і цінують свою свободу», – поділився з «DW» своїми спостереженнями п'ятдесятилітній киянин Олексій.

Концертну програму вже в новому році розпочала Руслана, яка виконала хіти свого альбому «Дикі танці». Організатори пообіцяли, що розваги триватимуть до сьомої ранку. 

Але вже по третій частина людей перемістилася до стін Лук'янівського СІЗО. Тут Новий рік довелося зустрічати трьом учасникам мирних антиурядових протестів – Володимиру Кадурі, Ярославу Притуленко та Андрію Дзиндзі.

Разом із ними, незважаючи на набуття чинності закону про звільнення від відповідальності учасників протестів, за ґратами залишається ще й адвокат громадських активістів Віктор Смолій. Прибулі з Майдану до стін СІЗО вигукували привітання політв'язням і влаштували на їхню честь невеличкий феєрверк».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів