Філарет скликає собор для збереження УПЦ КП

14:55 11 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: antikor.com.ua

Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний собор Київського патріархату, хоча статут Православної церкви України такого права йому не дає.

Почесний патріарх Філарет сказав про це у відповідь на питання журналістів перед початком форуму «За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!».

Владика зазначив: «Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року (Помісного собору УПЦ КП 15 грудня, який ухвалив рішення про саморозпуск задля входження в ПЦУ. – Ред.). Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня».

Почесний патріарх уточнив, що планує скликати помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ. Також на сьогоднішньому форумі учасники затвердили звернення до президента Володимира Зеленського з проханням «підтримати Українську православну церкву – Київський патріархат від будь-якого посягання».

«Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. Ми ту постанову на помісному соборі відкинемо і він буде для нас недійсним», – заявив Філарет.

За його словами, так він зможе «зберегти Київський патріархат, який «хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву». Почесний патріарх також продовжив як і раніше звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.

«Епіфаній – слуга Вселенського патріарха. Поставив грека вікарним єпископом, щоб він спостерігав і передавав інформацію Вселенському патріарху, щоб передавав вказівки через нього що робити», – твердив Філарет.

Він додав, що «так звана ПЦУ служить інтересам греків». Філарет також укотре повторив, що якби знав зміст томосу, то не прийняв би його.

Про це повідомила у вівторок, 11 червня, Українська служба «BBC».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів