Затримано 12 беркутівців, запідозрених у розстрілі майданівців (відео)

11:06 3 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: news.pn

Про це заявив у четвер керівник прес-служби Генеральної прокуратури України Василь Зоря.

Керівник прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ) Василь Зоря повідомив сьогодні, 3 квітня, інформагенції «РБК-Україна», що ГПУ затримала 12 колишніх бійців спецпідрозділу міліції «Беркут», яких звинувачують у причетності до вбивств активістів на Майдані Незалежності в Києві в лютому 2014 року. Дослівно ж він поінформував у четвер: «Вже 12 чоловік затримано. Серед них є командир так званої «спеціальної роти», якій видавалося вогнепальна зброя, яка відстрілював мирне населення».

Натомість сайт ГПУ інформує в четвер у повідомленні «Накази «беркутівцям» на вбивство мирних протестувальників у центрі Києва віддавалися з Адміністрації Президента, – О. Махніцький»:

«Головним слідчим управління Генеральної прокуратури України спільно зі Службою безпеки України та Міністерством внутрішніх справ проведено оперативно-розшукові заходи по кримінальному провадженню за фактом масового вбивства людей в центрі столиці 20 лютого 2014 року та затримано ряд працівників спеціальної роти київського спецпідрозділу «Беркут». Про це вчора повідомив виконувач обов’язків Генерального прокурора України Олег Махніцький.

«Відпрацьовуються 9 осіб. Підозрюється ще ряд осіб. Три особи офіційно затримані слідчими, з шістьма ще проводяться слідчі дії і по ним також буде прийнято процесуальне рішення. Це працівники спецроти «Беркуту», так званої «Чорної роти», – повідомив О. Махніцький.

Також, за його словами, проводяться оперативні дії, спрямовані на затримання найближчим часом ще 4 осіб та встановлення і затримання інших причетних до розстрілу мирних громадян. В.о. Генпрокурора зазначив, що під час проведення оперативно-розшукових дій по затриманню підозрюваних були застосовані новітні криміналістичні методи слідства, а також негласні слідчі заходи.

Він додав, що вказаній спецроті видавалася автоматична та снайперська зброя, а підрозділ призначався для проведення спеціальних операцій. Очільник відомства підкреслив, що наказ на вбивство людей віддавало вище керівництво держави.

«Верхньою ланкою, яка надавала наказ на вбивство громадян, був Президент, потім Адміністрація Президента, далі МВС, СБУ і так донизу, до самих виконавців. Це здобуто в ході розслідування», – підкреслив виконувач обов’язків Генерального прокурора.

Олег Махніцький наголосив, що досудове розслідування за фактом вбивства мирних громадян фактично довелося починати з нуля, оскільки колишнє керівництво відомства знищило всі документи та замітало сліди.

У цілому, за словами в.о. Генпрокурора, в рамках кримінального провадження проведено колосальний об’єм роботи. Досудове розслідування наразі триває. 

Прес-служба Генеральної прокуратури України».

Своєю чергою, «Щоденний Львів» інформував про це в повідомленнях «Затримано трьох «беркутівців», запідозрених у розстрілі майданівців 20 лютого (відео, доповнено)» та «Розстрілювати майданівців наказав Янукович, – ГПУ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів